banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ve čtvrtek začne Země živitelka, bude tam přes 600 vystavovatelů

Ve čtvrtek začne Země živitelka, bude tam přes 600 vystavovatelů

České Budějovice 26. srpna (ČTK) 

 

Ve čtvrtek 27. 8. 2015 začne na českobudějovickém výstavišti tamní nejnavštěvovanější akce roku - Země živitelka. Potrvá do úterý. 

Loni na ni přišlo i přes deštivé počasí téměř 100.000 lidí, letos organizátoři očekávají větší návštěvnost. Větší už byl zájem vystavovatelů, a to i ze zahraničí. Své zboží a služby jich bude prezentovat přes 600, řekli dnes novinářům organizátoři. Neděle bude patřit národním dožínkám.

"I tento ročník pokračuje v trendu zvyšování odbornosti celé výstavy. Byla třeba zvětšena zpevněná venkovní výstavní plocha o zhruba 1000 metrů čtverečních, což umožnilo prezentovat více zemědělské techniky. Změny doznala i koncepce výstavních ploch za hlavní branou," řekl ČTK ředitel Výstaviště České Budějovice, a.s., Josef Friedrich. 

Zvýšil se komfort parkování, počet míst pro auta stoupl o 200 na 600.

Země živitelka je největší průřezový agrosalon v ČR. Není specializovaná na určitá odvětví, ale zahrnuje všechna ze zemědělské výroby, od rostlinné přes živočišnou, přes techniku a potravinářství až po myslivost a rybářství. V letošním roce nebylo bienále Techagro v Brně, proto je podle ředitele zájem vystavovatelů techniky větší.

Sobota, jež je tradičně nejnavštěvovanějším dnem, bude v Českých Budějovicích patřit národním dožínkám. "Letos už před Živitelkou jsme hotovi se žněmi. Zbývá dosíct 5500 hektarů, 97,57 procent ploch je sklizeno. Pamatuji rok, že při zahájení agrosalonu jsme měli třetinu úrody na polích. Dožínky jsme slavit nemohli," řekl ČTK poradce prezidenta agrární komory Jan Záhorka.

Potravinářská část výstavy bude zaměřena především na oceněné výrobky od regionálních výrobců, národní značku kvality Klasa a další marketingové značky. Objeví se ochutnávky i prodejní stánky.

Z odborných akcí je připraven třeba seminář Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů, Podpora rozvoje venkova či diskusní fórum ovocnářů. Zasedat bude představenstvo Agrární komory ČR, které bude s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou diskutovat o přípravě rozpočtů pro roky 2015 a 2016. Zahájení se tradičně zúčastní prezident republiky Miloš Zeman, dožínek potom premiér Bohuslav Sobotka. Přijede řada tuzemských i zahraničních ministrů, poslanců, senátorů a starostů.

V neděli se uskuteční Den zdraví, pondělí patří Dnu myslivosti. Podle Friedricha loni nebyly v pavilonu myslivosti k vidění střelivo a zbraně, letos budou. V budoucnosti by se podle něj mohli akce zúčastňovat i výrobci zbraní, kteří by své novinky předvedli myslivcům. Chovatelé tradičně předvedou třeba plemenné koně a práci ovčáckých psů s ovcemi. V úterý 1. září akci ukončí Den zemědělství, diskutovat se bude o prodejních technikách a metodách zvládání emocí zákazníků.

Ilustrační foto: www.vcb.cz

 

banner right