banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Válka na Ukrajině znemožnila plánovaný převoz zubrů z Milovic

Válka na Ukrajině znemožnila plánovaný převoz zubrů z Milovic

Plánovaný převoz skupiny zubrů na Ukrajinu musela zrušit ochranářská společnost Česká krajina kvůli současné válce na ukrajinském území. Dva samci a čtyři samice měli v dubnu odjet do Přírodní rezervace Beremyčke, která se nachází severně od Kyjeva.

„Kolegové z Ukrajiny navštívili milovickou rezervaci loni koncem listopadu. Domluvili jsme se, že jejich rezervaci poskytneme přírůstky od všech zvířat, která chováme. Na Ukrajinu tak měli jet postupně zubři, divocí koně i zpětně šlechtění pratuři,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Kvůli válce na Ukrajině musely být plány zrušeny. „Kolegům z Ukrajiny jsme nabídli pomoc v rámci našich skromných možností. Nicméně po vypuknutí války jsme s většinou z nich ztratili kontakt, emaily se začaly vracet jako nedoručitelné a přestaly fungovat i webové stránky jejich ochranářské organizace. Pouze přes textové zprávy víme, že jsou zatím v pořádku. Jen několik kilometrů od rezervace ale vede hlavní koridor postupu ruských sil na Kyjev, takže se vše může brzy změnit,“ doplnil Dalibor Dostál.

Invaze ruských vojsk zasáhla i další plánovanou spolupráci s Ukrajinou. „V okolí bývalé jaderné elektrárny Černobyl vznikla v minulých letech rozsáhlá přírodní rezervace, jejíž součástí jsou i stáda zubrů. Nedávno se nám podařilo navázat kontakt s ukrajinskými kolegy, kteří na projektu spolupracují,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky. Takzvaná Černobylská vyloučená zóna pokrývá 2800 kilometrů čtverečních severní Ukrajiny a představuje třetí největší přírodní rezervaci v kontinentální Evropě.

Ochranářská organizace věří, že se po skončení bojů podaří zahájené spolupráce obnovit. Situace ale zatím nevypadá optimisticky. „Určitě je třeba dělat více pro zastavení bojů. Evropská unie by měla být výrazně iniciativnější ve snaze zprostředkovat mírová jednání, tak, aby jejich iniciátorem nebyly jen země jako Bělorusko, Turecko nebo Čína. Sázku na dodávky zbraní nebo vysílání dobrovolníků si Evropa vyzkoušela již při konfliktu v bývalé Jugoslávii, jejich výsledkem byly roky bojů a stovky tisíc mrtvých. Nezbývá než věřit, že se tento scénář v případě Ukrajiny nenaplní,“ uzavřel Dalibor Dostál.  

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět zasláním zprávy ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz nebo na e-shopu www.zelenadomacnost.com.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Semix, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

 

Pro více informací volejte:

Dalibor Dostál: 606 635 303

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

banner right