banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

V Pálavských vrších letos zimují tři vzácní zedníčci skalní

V Pálavských vrších letos zimují tři vzácní zedníčci skalní

Brno 13. ledna (ČTK)

V Pálavských vrších na jihu Moravy letos zimují nejméně tři vzácní zedníčci skalní. Spočítali je pozorovatelé z Moravského ornitologického spolku. Jde o nejvyšší počet zedníčků zaznamenaných na jedné lokalitě. Další zedníček zimuje v západních Čechách, oznámil novinářům Jiří Šafránek ze spolku.

Zedníček skalní patří k nejvzácnějším ptákům v Česku. Drobný pěvec žije ve vysokohorských oblastech Alp, Himálaje a na Slovensku v Tatrách. V Česku nehnízdí, ale pouze ojediněle zimuje, přičemž si vybírá například vápencové skalní stěny na Pálavě.

Zedníček je velký asi jako vrabec, ale na rozdíl od něj má dlouhý, šavlovitě zahnutý zobák. Má šedočerně zbarvená záda a vrchní části hlavy a černý ocas s bílým páskem na konci. Křídla jsou černá s bílými skvrnami a výrazným červeným polem. Pestré zbarvení křídel je však vidět pouze v letu a při hledání potravy na skalních stěnách.

Zedníčci loví hmyz a pavouky ukryté ve skalních štěrbinách. Svým tenkým a dlouhým zobákem je obratně vytahují jako pinzetou. Přitom stále kmitá křídly, a to i když sedí na jednom místě. Připomíná tím motýla, který otvírá a zavírá křídla. Číňané mu říkají skalní květ.

Zedníčci se v Česku objevují od října v několika lokalitách. Nejčastěji v Pálavských vrších, občas v Moravském krasu a v posledních letech i na cihlových stěnách jedné továrny v západních Čechách. Velmi vzácně je ornitologové pozorovali i na stěnách některých hradů a zámků. V Maďarsku se objevují i na panelových domech.

"Pokud jste někde v lomu, na hradě nebo na zámku viděli ptáka, který pravidelně otvíral černo bíle červená křídla, tak dejte vědět ornitologům. Možná jste objevili neznámé zimoviště jednoho z nejvzácnějších ptáků České republiky," uvedl Šafránek.

Ilustrační foto: fotobanka.samphotostock.cz

banner right