banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

V Olomouci se objevila kachnička karolínská ze Severní Ameriky

Olomouc 10. března (ČTK) - Ornitologové objevili na řece Moravě exotickou kachničku karolínskou, která pochází ze Severní Ameriky. Kachnička se pohybuje mezi zimujícími kachnami a labutěmi a svým zbarvením ozdobila zimoviště vodních ptáků. Podle odborníků zcela určitě nepřiletěla přes oceán, ale uletěla zřejmě chovateli. Exotický pták s pestrým zbarvením mezi domácí osazenstvo zapadl bez potíží. Za partnerku si vybral kachnu divokou, řekl ČTK místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

"Kachnička karolínská je mnohem menší než naše kachna divoká, měří pouze 48 centimetrů a má rozpětí křídel 73 centimetrů. Samice je, jako u všech kachen, zbarvena nenápadně. Samec je velmi pestrý, hlavu má výrazně černobílou se zelenavě lesklou péřovou ozdobou. Hruď má kaštanově hnědou s drobnými světlými skvrnami," uvedl Šafránek.

Na řece Moravě se podle pestrého zbarvení pohybuje samec. Ze své barevné odlišnosti si však podle ornitologů nic nedělá. "U nás ve volné přírodě nemá velkou šanci na rozmnožení, protože většinou nenajde vhodnou partnerku svého druhu. Samec kachničky karolínské si proto v Olomouci našel jako partnerku samici kachny divoké, kterou následuje na každém kroku," doplnil Šafránek.

Kachničky karolínské hnízdí ve své domovině v dutinách stromů i vysoko nad zemí. Kachňata jsou krátce po vylíhnutí nucena vyskočit z dutiny, která může být i více než deset metrů nad zemí.

Foto: Vladislav Šrajbr

 

banner right