banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

V Kroměříži začala zahrádkářská a pěstitelská výstava Floria

V Kroměříži začala zahrádkářská a pěstitelská výstava Floria

Kroměříž 4. května (ČTK) - V Kroměříži 1. května začala jarní etapa letošního 39. ročníku zahrádkářských a pěstitelských výstav Floria. Loni ji navštívilo rekordních 61.260 lidí. Byli bychom rádi, pokud by se letos podařilo tohle číslo překonat, řekla ČTK manažerka výstavy Miroslava Ševčíková. Floria v Kroměříži potrvá do 9. května.

Asi 220 vystavovatelů z celé země představuje široký sortiment zahradních rostlin okrasných a užitkových a také poradí, jak je pěstovat. Tradičně nechybí zeleninové přísady, různé druhy skalniček, trvalek a bylin, které doplňují okrasné dřeviny i ovocné stromky osvědčených i nových odrůd. Prodejci nabízejí také chovatelské a zahradnické potřeby, zahradní keramiku, skleníky, pergoly a zahradní nábytek.

Lákadlem by měla být hlavní květinová expozice Májová výstava, kterou v pavilonu A tvoří tisíce kusů narcisů, tulipánů, hyacintů, muškátů či petúnií. Pořadatelé připravili také výstavu svatebních šatů, která je doplněna o kytice, jež podle Ševčíkové dodali účastníci floristické soutěže o nejkrásnější svatební vazbu. Výstaviště nabízí i bohatý doprovodný program.

První víkend vystavuje veterány, auta či motocykly staré několik desetiletí. K vidění je také vůz Tatra, se kterým Karel Loprais vítězil v dakarské rallye. Lidé se budou moci těšit také na vystoupení siláka Železného Zekona, hudební program nabídne například cimbálovku a dechovou hudbu. Kompletní informace lze nalézt na internetových stránkách výstaviště www.vystavistefloria.cz.

Výstaviště Floria, pojmenované po tradičních pěstitelských přehlídkách dříve konaných ve Věžkách na Kroměřížsku, hostilo jako první podzimní verzi těchto výstav v roce 2012. Letos na jarní etapu naváže letní, která se koná 27. až 30. srpna, a podzimní pořádaná 8. až 11. října. Kromě toho výstaviště chystá program na Vánoce a prodejní výstavy drobného zvířectva a okrasného ptactva. Sezonu zahájila výstava věnovaná myslivosti, rybářství a včelařství.

V regionu se momentálně konají také další dvě akce zaměřené na zahrádkáře a pěstitele. Ve středu začala Zahrada Věžky, která navazuje na zmíněnou tradici přehlídek Floria a která potrvá do neděle. Ve stejný den skončí dnes zahájený šestý ročník trhů Valašská zahrada konaný v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku.

 

banner right