banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

V jihlavském psím útulku vznikne kontaktní místo pro návštěvníky

V jihlavském psím útulku vznikne kontaktní místo pro návštěvníky

Jihlava 29. dubna (ČTK) - Během letních měsíců by v jihlavském útulku pro opuštěná zvířata mohla začít stavba kontaktního místa pro návštěvníky. Vznikne rekonstrukcí vstupní budovy v areálu bývalých kasáren. Lidé se tam budou moci v klidu seznámit se psem, kterého by si chtěli z útulku odebrat.

Kontaktní místo, které je společně s novou naučnou stezkou výsledkem snahy útulku o lepší přístup k veřejnosti, by mohlo koncem roku zahájit zkušební provoz. ČTK to dnes řekl zástupce ředitele městské policie Jaroslav Dřevo.

Na investiční akci vyčlenili zastupitelé 1,5 milionu korun. Budova je v havarijním stavu. Podle projektu je nutná rekonstrukce topení a celé elektroinstalace a další stavební úpravy. V jedné z místností bude karanténa pro odchycené kočky, kde se budou zotavovat po kastraci. Několik kotců bude připraveno pro ježky a další volně žijící drobná zvířata. Místo se najde i pro několik zateplených kotců. "Strážníci tam budou umísťovat psy, které odchytí mimo provozní dobu útulku," řekl Dřevo.

V areálu útulku už několik týdnů funguje také naučná stezka, určená hlavně pro školní a předškolní děti. Z informačních panelů a popisků u krmítek a ptačích budek se děti dozví zajímavosti hlavně o ptactvu a dalších zvířatech volně žijících ve městě. Získají informace o přikrmování, poznají život rorýsů a netopýrů hnízdících pod střechami.

Útulek je určen hlavně psům, kterých v kotcích bývá 20 až 30. Lidé se tam ale podle vedoucího útulku Aleše Tomana naučili nosit ptáky, zajíce, kolouchy i netopýry. V útulku už se objevili i hadi, kteří většinou utečou chovatelům. Na Vysočině podle Tomana kromě Jihlavy fungují psí útulky v Třebíči, Polné na Jihlavsku a v Mírovce na Havlíčkobrodsku.

banner right