banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

V Českém lese se otevírá naučná stezka věnovaná sklářství

V Českém lese se otevírá naučná stezka věnovaná sklářství

Lesná (Tachovsko) 27. dubna (ČTK) - Naučnou stezku o přírodě Českého lesa a historii sklářství v okolí Lesné a zaniklé Staré Knížecí Huti na Tachovsku otevře o víkendu správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les.

Šestikilometrový okruh nabízí 12 zastavení na místech se zajímavou přírodou nebo s připomínkami sklářské tradice. Turisté si prohlédnou třeba unikátní technickou památku - dochovaný mohutný stroj na leštění skla bývalé Arnoštovy leštírny, řekl dnes ČTK vedoucí CHKO Český les Tomáš Peckert.

Sklářství v okolí Lesné je čtvrtá naučná stezka v CHKO Český les. "Snažili jsme se doplnit co nejvíce interaktivních prvků, takže to není jen o tabulích," řekl Peckert. Turisté se dozvědí něco o původních ovocných odrůdách a prohlédnou si maketu včelího úlu.

U zastavení věnovaného vodě, která byla hlavní hnací silou pro sklářské provozy, si mohou na vodním mlýnku vyzkoušet sílu proudu. Jinde se lidé mohou zastavit na molu u vody nebo obdivovat dřevořezbu laně s kolouchem či ještěrku vytesanou do kamene. Jedno zastavení pojednává o zeleném pásu - území se zachovalou přírodou, které se táhne Evropou podél bývalé železné opony.

Ze sklářské minulosti Českého lesa se dochovaly většinou jen ruiny a zbytky náhonů. Zlatý hřeb stezky je podle Peckerta Arnoštova leštírna. Nedávno objevenou leštírnu včetně unikátního stroje zrekonstruovaly a zastřešily Lesy ČR za 891.000 korun. "Jen zastřešení a asanace vchodu do podzemí přišlo na 659.000 korun," uvedl lesní správce z Přimdy Ludvík Jüthner. Při otevření stezky bude podzemní strojovna přístupná, jinak bude zavřená. Na místě se dochoval ojedinělý rotační stroj na broušení a leštění skla, podle naučné tabule patrně jediný svého druhu na světě.

Leštírna postavená v polovině 19. století patřila do kaskády brusíren a leštíren na Huťském potoce, které zpracovávaly zrcadlové sklo z Nové Knížecí Huti. V roce 1938 byl majetek židovské sklářské firmě vyvlastněn a provozy zůstaly stát. Po válce, po odsunu německého obyvatelstva, po komunistickém převratu a vzniku hraničního pásma se v oblasti plošně bořily prázdné vsi a sklářské provozy, včetně Arnoštovy leštírny. Lešticí stroj a strojovnu v podzemí našla parta nadšenců v roce 2013.

  

banner right