banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

V centru Mníšku skolili tři divočáky; páchají statisícové škody

V centru Mníšku skolili tři divočáky; páchají statisícové škody

Mníšek p.B. (u Prahy)

První série odstřelů divokých prasat na louce Pivovárka uprostřed Mníšku pod Brdy skončila 25. 3. 2016, myslivci prozatím skolili tři kusy. Radnice si do konce roku 2018 vyjednala výjimku, díky níž budou moci myslivci střílet černou zvěř i na přesně vymezených nehonebních pozemcích. Po Velikonocích akci město vyhodnotí a v likvidaci škodné budou myslivci případně pokračovat. ČTK to řekl mluvčí města Miloš Navrátil.

První série odstřelů byla naplánována od 21. do 24. března vždy od 20:00 maximálně do 04:00. Kance se myslivcům podařilo zlikvidovat v pondělí, ve středu a naposledy v noci na pátek. "Podmínky odstřelu jsou velmi přísné, střílet se smí jen ve směru na jihozápad, myslivci k tomu účelu používají mobilní posed. Způsob odlovu je velice profesionální," popsal způsob lovu v městské zástavbě mluvčí Navrátil.

"Kdybychom mohli chodit po celé délce Pivovárky, po všech třech hektarech, tak bychom měli střelených prasat třeba deset. Ale my můžeme střílet jen v jednom místě a musíme čekat, až tam kňour přijde," doplnil Navrátil. Louka je nyní ohraničena páskou a je na ni zákaz vstupu, na který dohlížejí strážníci. Zákaz vstupu bude platit až do úterý, kdy radnice rozhodne, bude-li se v odstřelech pokračovat. Louka Pivovárka je oblíbeným vycházkovým místem místních.

Přemnožená divoká prasata v Mníšku pod Brdy volně chodí do centrálních částí, na náměstí, k poště nebo prodejně Penny, ke škole i školce. Město to zjistilo z nastražených fotopastí. Za sebou nechávají poničené louky, pole, ploty a zahrady. "Škody na městském majetku jdou do statisíců. Soukromníci nám škody nejsou povinni hlásit, ale předpokládám, že tam bude situace podobná," uvedl Navrátil.

V minulosti radnice iniciovala rozsáhlé naháňky na území od Mníšku po Vltavu a od Zbraslavi za Dobříš a instalovala i odchytové klece.

 

Foto: Vladislav Šrajbr

banner right