banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ústí přispěje myslivcům na odstřel divokých prasat

Ústí přispěje myslivcům na odstřel divokých prasat

Ústí nad Labem 30. srpna (ČTK)

Ústí nad Labem přispěje myslivcům 300 korun na každé odstřelené divoké prase. Zároveň rozšíří místa, kde lze tato přemnožená zvířata střílet. ČTK to řekl náměstek primátora Pavel Dufek. Divoká prasata trápí hlavně okrajové části města, v posledních letech se ale dostávají i do centrální části Ústí nad Labem.

Příspěvek na odstřel prasat schválili radní. "Za každé odstřelené prase to bude 300 korun. Maximální příspěvek pro myslivecký spolek je 10.000 korun, spolků je šest," řekl ČTK Dufek. Myslivci navíc dostanou povolení k honitbě na místech, kde to dosud bylo zakázané. "Území si dohodne odbor životního prostředí magistrátu společně s mysliveckými spolky. Některé lokality, kde je s černou zvěří velký problém, už máme vytipované. Bude to i v blízkosti zástavby," doplnil Dufek. Jedním z míst by měla být část čtvrti Severní Terasa mezi tamním domovem pro seniory a lesoparkem, ve kterém je několik budov Masarykovy nemocnice.

Přemnožená prasata trápí krajské město dlouhodobě. Například v dubnu skupina divokých prasat doběhla až do centra města, jedno z nich se dostalo do budovy polikliniky. Na místě ho uspal veterinář, ostatní zvířata se rozutelka.

Že by mohly být odstřely poblíž domů nebezpečné, radnice odmítá. "Vždy bude maximálně zajištěná bezpečnost," dodal Dufek. Na odstřelech by měla spolupracovat ústecká městská policie. Podle zástupce ředitele Jana Novotného mají strážníci ve svých řadách i myslivce, kteří mají povolení k odstřelům ve městě. "Pokud to podmínky dovolují, povoláváme naše strážníky, kteří mohou prasata odstřelit, případně voláme myslivce. Tam, kde není možný odstřel, zvířata alespoň plašíme houkačkami a majáky, aby odešla mimo obytné zóny," řekl ČTK Novotný. Naposledy jeden ze strážníků, který je zároveň myslivcem, odstřelil kance mezi domy ve čtvrti Všebořice.

O odstřelu divočáků město jedná s myslivci už delší dobu. Nakoupilo i pasti, do kterých se už několik kusů černé zvěře chytilo. Divoká prasata láká do města hlavně dostatek lehce dostupné potravy. Na pozoru by se lidé měli mít zejména před bachyní se selaty, jinak jsou podle myslivců prasata spíše plachá.

 Foto: Vladislav Šrajbr

banner right