banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

U Poděbrad byla dokončena nová stanice pro zraněná zvířata

U Poděbrad byla dokončena nová stanice pro zraněná zvířata

Poděbrady (Nymbursko) 3. listopadu (ČTK)

U Poděbrad byla dokončena výstavba nové záchranné stanice pro zraněná zvířata za 42 milionů korun. Kromě záchrany zvířat bude sloužit k ekologické výchově, výstavám a přednáškám. Stanice má kapacitu asi 1000 zvířat, v této chvíli se tam léčí přibližně 350 živočichů, řekla ČTK ošetřovatelka zvířat a vedoucí ekocentra Marta Bryndová. Většinu nákladů zaplatily evropské fondy.

Zvířata se do nového centra v poděbradské lokalitě Huslík přestěhovala z nedaleké stanice v Pátku, která už kapacitně nestačila. Stanice v Huslíku je moderně vybavená, je zde ordinace, rentgen, místnost intenzivní péče, izolační místnost pro zvířata s přenosnou nemocí, voliéry a venkovní výběhy pro srnčí zvěř.

Zařízení v Pátku u Poděbrad sloužilo zvířatům od roku 1984. Nejčastějšími klienty stanice jsou ježci, veverky, poštolky, káňata a netopýři. Jejich zranění bývají způsobena převážně lidskou činností. Dostávají se sem například živočichové sražení autem, zasažení elektrickým proudem, netopýři z pokácených stromů nebo ptáci, kteří narážejí do prosklených ploch.

Kromě okresu Nymburk sahá působnost nové stanice na Jičínsko, Mladoboleslavsko, Kolínsko, do okolí Českého Brodu a částečně i do Prahy. "Máme telefonní linku, na kterou lidé mohou zavolat, a domluvíme se na předání zvířete. Samozřejmě pro nás je nejjednodušší, když zvíře přivezou přímo k nám, ale je i možnost, že my přijedeme za ním. Veškerá zvířata už budou tady, v Pátku už nebude nikdo, kdo by si zvíře převzal," řekla ČTK Bryndová.

Pro návštěvy veřejnosti se stanice otevře v prosinci. Lidé si mohou prohlédnout expozici zvířat, například jezevce, daňka, vydry, čápa černého, orla mořského, krkavce nebo různé druhy sov. Budou se zde pořádat také tematické večery s environmentálními přednáškami.

Kromě kapacitních důvodů bylo třeba novou stanici postavit také kvůli novým veterinárním vyhláškám. Zvířata by měla být umístěna co nejdál od lidských obydlí a jejich kóje by měly splňovat dané rozměry.

Od začátku roku stanice přijala už 1600 zraněných zvířat a jejich počet stále roste.

Náklady na vybudování stanice zaplatily z velké části evropské fondy, přispěl také Středočeský kraj, Nadace ČEZ, Lesy ČR, město Poděbrady a automobilka TPCA.

Ilustrační foto: fotobanka.samphotostock.cz

   

banner right