banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Turistům na Šumavě pomůže česko-německá mobilní aplikace

Turistům na Šumavě pomůže česko-německá mobilní aplikace

Ludwigsthal (Německo) 14. května (ČTK)

Nová dvojjazyčná mobilní aplikace, která bude zahrnovat mapy, přírodní zajímavosti, turistické trasy, infocentra a další praktické informace, by mohla ulehčit orientaci a pohyb turistů v šumavských národních parcích v ČR a Bavorsku. Vznik aplikace, na které nyní pracuje Národní park Bavorský les, je jedním z konkrétních výsledků obnovené užší spolupráce obou šumavských parků. Oba parky mimo jiné už připravily jednotné logo, které bude jejich společné projekty spojovat, výhledově by se měly například objevit i v terénu dvojjazyčná značení a cedule v podobném vizuálním stylu.

Toto zaznělo v Domu divočiny v bavorském Ludwigsthalu na setkání ministra životního prostředí Richarda Brabce s bavorskou státní ministryní životního prostředí a ochrany spotřebitele Ulrike Scharfovou. "Je důležité, že se můžeme obrátit k návštěvníkům s takovým společným plánem aplikace, kde si budou moci najít možnosti ubytování, turistické stezky, plánky a mapky - všechno, co bylo v brožurách, budou mít po ruce v aplikaci," řekla ČTK a Mf Dnes Scharfová. Zatím neodhadla, kdy se aplikace spustí. "Bude záležet právě na spolupráci a na tom, jak se podaří obsah aplikace plnit z obou stran hranice, a také na získání peněz z EU," řekla.

První memorandum o spolupráci podepsaly oba parky v roce 1999, později ale spolupráce podle Brabce částečně usnula. Loni v létě proto ministři ČR a Bavorska podepsali nové programové prohlášení o spolupráci, na jehož základě se propojení a vzájemné kontakty a projekty parků opět probudily, řekl ministr. Kromě připravované aplikace a společného loga, mají parky společný kalendář na příští rok, plánují unikátní baletní představení v Prášilech, pořádají se přednášky, strážci mají společné hlídky, parky spolupracují i ve vědeckých projektech, řekl ČTK ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený.  

Jedním z důležitých projektů je podle něj monitoring ekosystémů Silva Gabreta podpořený EU v programu přeshraniční spolupráce více než 90.000 eury (zhruba 2,5 milionu Kč). Projekt je zaměřen na intenzivní výzkum vodních ekosystémů. Přírodovědci podle Hubeného sledují dostupné údaje o měření hladiny podzemních vod na rašeliništích, o vlivu solení, budou porovnávat chemické analýzy na rašeliništích a další vegetační a hydrologická data.

"Slaďujeme monitorovací systémy, je to pilotní projekt a chtěli bychom pak na něj navázat velkým projektem na větším území, rozšířením monitorovacích stanic, abychom co nejlíp věděli, jak se voda chová, jak biodiverzita funguje," řekl. Množství a kvalita vody má pro Šumavu zásadní význam. Přírodovědci by chtěli v budoucnu rozšířením sítě monitorovacích stanic získat data o množství vody, o její kvalitě a pohybu. "Potřebujeme vědět, jaká je retenční schopnost krajiny, jestli se zlepšuje nebo zhoršuje. Chceme vědět, jak ekosystém reaguje, kolik vody je schopný fixovat, jak bude reagovat třeba na velké srážky," vysvětlil Hubený.

Kromě přímé spolupráce národních parků se rozbíhá i spolupráce ČR, Bavorska a Rakouska, například v projektu 3Lynx zaměřeném na ochranu společné šumavské populace rysa ostrovida. Navazuje na předchozí projekty a zahrnuje monitoring a společné vyhodnocování dat či řešení problematiky migrace a migračních koridorů rysů.

 

banner right