banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Trasu ptačích budek v Luhačovicích letos doplní díla z keramiky

Trasu ptačích budek v Luhačovicích letos doplní díla z keramiky

Luhačovice (Zlínsko) 5. května (ČTK) - Trasu uměleckých ptačích budek, která zkrášluje lázeňský areál a jeho okolí v Luhačovicích třetím rokem, letos obohatí budky z keramiky. Díla zatím mohou vidět návštěvníci haly Vincentka, kde je ode dneška vystavena polovina ze zhruba 70 budek. Slavnost ptačích budek doplnila i módní přehlídka s ptačí tematikou či Ptačí večer s hudebním programem v luhačovické sokolovně.

Vznik trasy uměleckých budek iniciovali nadšenci z Luhačovického okrašlovacího spolku Calma. Vzniklo tak další turistické lákadlo, které prospělo i přírodě. Netradičně pojatá ptačí obydlí vytvořili výtvarníci, architekti, kutilové i studenti z celé země. Rozmístěna jsou na stromech tak, aby zhruba 3,5 kilometru dlouhá trasa kopírovala hranici městské památkové zóny. Podle Blanky Petrákové ze spolku Calma je už třeba některé budky nahradit.

Budky jsou nejen ze dřeva či železa, ale i textilu, skla a papíru. Některé navíc z trasy zmizely. "Až skončí výstava ve Vincentce, všechny budky osadíme. Naším cílem je stávající trasu, loni propojenou (budkami pro kachny) i na jezírko Marion, doplnit. Ptačí budky nejsou totiž věčné, některé vydržely kvůli počasí či ztrátám jen jednu sezonu," uvedla Petráková.

Letos budky tvořili hlavně studenti a žáci středních a základních škol, poslali je ale i vysokoškoláci a další tvůrci z celé země. Budky se podle ní osvědčily. "Nejsme ornitologové, spolek je zaměřený hlavně na okrašlování. Budky však pravidelně obcházíme a naprostá většina jich je využívaných. Jsou tam hnízdečka a ptáci se tam vrací," uzavřela Petráková.

 

banner right