banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Tisíce severských hus brzy odletí z nových Mlýnů zpět na sever

Tisíce severských hus brzy odletí z nových Mlýnů zpět na sever

Dolní Věstonice (Břeclavsko) 3. března (ČTK) - Husy, které zimují na vodním díle Nové Mlýny na Břeclavsku, už postupně odlétají domů na sever.  

Podle ornitologů je to neklamné znamení toho, že zima brzy skončí. Ve srovnání s minulou by mohlo přijít oteplení dříve, řekl dnes ČTK Robert Doležal z Moravského ornitologického spolku. Nové Mlýny jsou jedním z nejvýznamnějších hnízdišť ptáků ve střední Evropě. Severských hus tam letos zimovalo asi 15.000.

"Od počátku ledna odletělo z Nových Mlýnů zpět na sever zhruba 5000 husí. Objevili jsme mezi nimi letos i dvě vzácnosti," uvedl Doležel. První je berneška tmavá. Zástupci tohoto druhu ptáků zimují na Baltu a do střední Evropy se vydávají výjimečně. Další raritou je berneška rudokrká, která zimuje u Černého moře.

Ornitolog, který husy podrobně monitoruje, předpokládá, že do poloviny března odtáhnou. Obvykle přespávají na hladině prostřední nádrže vodního díla Nové Mlýny a denně kolem 06:30 odlétají na okolní pole hledat si potravu.

"Pohled na tisíce skřehotajících hus, společně vzlétajících z vodní plochy, rozhodně stojí za to. Zájemci o něj si jen musí ráno přivstat a dorazit k nádrži včas," doplnil ornitolog.

 

banner right