banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Šumavský park zahájí řízení s pořadateli pochodu Luzenským údolím

Šumavský park zahájí řízení s pořadateli pochodu Luzenským údolím

Modrava (Klatovsko) 24. července (ČTK)

Správa Národního parku Šumava zahájí správní řízení s organizátory sobotního pochodu z Březníku Luzenským údolím k pěšímu hraničnímu přechodu Modrý sloup. Občanskému sdružení Otevřená Šumava hrozí pokuta. Požádal sice na akci o výjimku, ale správa parku ji nevydala. ČTK to dnes řekl její mluvčí Jan Dvořák. Přes Luzenské údolí se v sobotu vydalo přes 250 návštěvníků Šumavy.

Sdružení žádost o výjimku zdůvodnilo tím, že jde o česko-německé setkání turistů na přechodu Modrý sloup. Chtěli údajně turistickým pochodem vyjádřit podporu ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi a vedení národního parku v jejich proklamovaném záměru otevřít Šumavu turistům a turismu v jeho pravé podobě. Tyto důvody ale podle Dvořáka nebyly takového charakteru, aby orgán ochrany přírody mohl výjimku povolit.

"Velmi mě mrzí, že k této akci, která měla úplně jiný charakter, než bylo uvedeno v žádosti, vůbec došlo. Nebylo naším zájmem vyostřovat situaci a represivními kroky průchodu takového množství lidí zabránit, nicméně protože došlo k porušení zákazů vyslovených zákonem, povedeme správní řízení s organizátorem akce," uvedl ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

Podle ředitele šumavského národního parku je sice průchod Luzenským údolím na Modrý sloup jedním ze 34 záměrů, které mají více otevřít Šumavu. "Všechny záměry ale musí projít procesem EIA (posudek vlivu na životní prostředí), což je jediná možná zákonná cesta, jak právě i cestu k Modrému sloupu otevřít veřejnosti," dodal. Podobné akce mohou podle Hubeného snaze parku spíše uškodit.

Přístup na Modrý sloup Luzenským údolím není zatím možný kvůli ochraně přírody a ohrožených druhů. Národní park předpokládá, že o případném otevření by se v procesu EIA mohlo rozhodnout už v příštím roce.

O zprůchodnění cesty po více než 70 letech se hovoří řadu let. Volají po něm čeští a bavorští turisté i starostové. Turisté se ptají na informačních střediscích a nedokážou pochopit, proč je cesta zavřená; chtěli by pokračovat až na hájenku na Březníku. Uzavření přímé historické cesty k Modrému sloupu je podle některých starostů nyní asi největším problémem, který bavorské obce směrem k českému parku vnímají.

Zatímco z bavorské strany mohou turisté k hraničnímu milníku dojít, z Čech je cesta kvůli ochraně tetřeva zavřená a k přechodu je možné dojít jen klikatější a méně atraktivní trasou úbočím Špičníku. Zprůchodnění cesty dokonce v létě 2013, pár dní před plánovaným otevřením, zakázal soud.

    

banner right