banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Středočeský kraj čeká na názory obcí na NP Křivoklátsko

Štiřín (u Prahy) 30. března (ČTK) - Středočeský kraj čeká na názory dotčených obcí na plánované vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Shromáždit by je měl v letošním druhém čtvrtletí a na jejich základě zpracuje stanovisko pro ministerstvo životního prostředí. Po dnešním jednání Asociace krajů ve Štiříně u Prahy, kterého se zúčastnil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), to řekl novinářům středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Brabec už dříve odhadl, že Národní park Křivoklátsko by mohl být vyhlášen příští rok, ale nechce tento krok prosazovat za každou cenu. "Platí a říkáme to stále, že čekáme na určitou poptávku, která bude z toho regionu," zopakoval dnes ministr. O tom, jaká by mohla být podpora ze strany obcí, nechtěl spekulovat.

Středočeský kraj vznik parku podporuje, nehodlá však jít proti názoru obcí. Někteří lidé se v souvislosti s vyhlášením parku obávají omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či těžby dřeva.

Plánované vyhlášení parku na dnešním jednání Asociace krajů podpořil kromě Petery také liberecký hejtman Martin Půta (STAN). Zástupci ostatních regionů jejich stanoviska vzali na vědomí. "Ve zbytku jsme se k podpoře nevyjadřovali, vzali jsme na vědomí stanoviska našich dvou kolegů, dvou ze 14 hejtmanů, aby bylo zcela zřejmo, jaký je ten stav," uvedl šéf Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Národní park by mohl být vyhlášen na více než 10.000 hektarech pozemků, převážně lesů. Měl by se rozprostírat jižně od Křivoklátu podél Berounky. Nynější Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko má rozlohu 628 kilometrů čtverečních.

Vyhlášení parku by se mělo dotknout 17 obcí, z nich byla podle dřívějších informací přibližně polovina pro jeho vznik. Například v Roztokách na Rakovnicku se nedávno uskutečnila anketa, ze které vyplynulo, že si 75 procent obyvatel obce vyhlášení parku nepřeje. V anketě však odpovídala jen zhruba polovina obyvatel.

Ministerstvo životního prostředí Křivoklátsko popisuje jako jedinečnou oblast, v níž se v pahorkatině kombinuje pestré geologické podloží s rozsáhlými přírodě blízkými lesy. V oblasti se podle úřadu vyskytuje víc než 80 druhů původních dřevin.

 

banner right