banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Stanovisko obcí, zda chtějí NP Křivoklátsko, bude známé letos

Stanovisko obcí, zda chtějí NP Křivoklátsko, bude známé letos

Praha 25. února (ČTK) - Stanovisko obcí, zda chtějí Národní park Křivoklátsko, bude známé v druhé polovině letošního roku. Na konferenci o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko to řekl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). Lidé se obávají například omezení pohybu a změny režimu lovu zvěře. Středočeský kraj vyhlášení národního parku podporuje, ale nechce jít proti názoru obcí. Park by měl být na více než 10.000 hektarech pozemků, převážně lesů.

Konference na krajském úřadě se zúčastnili zástupci obcí, kraje, ministerstva životního prostředí, Lesů ČR i další. Dělí se zjednodušeně na dva proudy, tedy zda převáží na území ochrana, či hospodaření. "Nemyslím si, že by vyhlášení parku ohrozilo hospodaření Lesů ČR, naopak ta bonita může být v ochraně přírody. Značka národní park otevírá daleko větší prostor pro návštěvnost, přiláká například turisty z Prahy do Středočeského kraje," uvedl hejtman s tím, že by kraj ale nikdy nešel proti obcím. Náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský řekl, že lze například doložit, že v oblastech národního parku je i nižší nezaměstnanost.

Stávající CHKO Křivoklátsko má rozlohu 628 kilometrů čtverečních, národní park by měl zahrnout nejcennějších 102 kilometrů čtverečních. Vyhlášení parku by se mělo dotknout 17 obcí, z nich je přibližně polovina pro jeho vznik. V některých budou starostové ještě zjišťovat názor veřejnosti. Například v Roztokách u Křivoklátu se nedávno uskutečnila anketa, zda si obyvatelé vyhlášení národního parku přejí. "Z 400 lístků, které se nám vrátily, bylo 300 proti," uvedla starostka Roztok Lenka Peterková. Lidé se podle starostů například obávají omezení volného pohybu po lese. "Pro místní obyvatele a jejich rodinné příslušníky žádné omezení vstupu platit nebude," řekl vedoucí Správy CHKO Křivoklátsko Petr Hůla.

Proti vzniku národního parku vznikla před třemi lety i petice, kterou podepsalo zhruba 14.000 lidí. Středočeští radní odmítli vyhlášení Národního parku Křivoklátsko usnesením v roce 2013. Ministerstvo životního prostředí obhajuje Křivoklátsko jako jedinečnou oblast například díky kombinaci pestrého geologického podloží a rozsáhlého lesního celku pahorkatinné oblasti s vysokým podílem přírodě blízkých lesních porostů, říčního a vrcholového fenoménu. Unikátní je i víc než 80 druhů původních dřevin, které se tam vyskytují. Park by se měl rozprostírat jižně od Křivoklátu podél Berounky.

banner right