banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Sokolí pár vyseděl na komíně cementárny v Čížkovicích tři mláďata

Sokolí pár vyseděl na komíně cementárny v Čížkovicích tři mláďata

Čížkovice (Litoměřicko) 9. července (ČTK) - Na komíně cementárny v Čížkovicích na Litoměřicku vyseděl letos poprvé pár vzácného a ohroženého sokola stěhovavého mláďata. Dva samci a jedna samice už létají. ČTK o tom informovala mluvčí cementárny Milena Hucanová.

Pár hnízdil ve speciální budce na nejvyšším ochozu komína. Dvě budky instalovala cementárna v roce 2012. Letos poprvé je v jedné z nich živo. "Máme ohromnou radost, že do ptačí společnosti našeho rozlehlého areálu přibyl i tak vzácný druh. Je to oboustranný prospěch, protože my jsme sokolovi vytvořili podmínky pro hnízdění, ale on nám zase pomáhá bojovat s přemnoženou populací holuba obecného v areálu tím nejpřirozenějším způsobem," uvedla Hucanová.

V letošním roce zahnízdilo podle ornitologů v Ústeckém kraji šest párů sokola na lidských stavbách a vyvedli minimálně 19 mláďat. Například na komínu v chemickém areálu u Litvínova na Mostecku pár sokolů vyseděl letos čtyři mláďata. Dravec na severu Čech hnízdí už několik let v Národním parku České Švýcarsko.

Sokol stěhovavý je v ČR velmi vzácný, patří mezi kriticky ohrožené druhy a jeho početnost nepřesahuje 75 párů. "Ubývající možnosti hnízdění na skalách nahrazuje hnízděním na stavbách. Vyvěšování budek na dobře vybraných objektech je velmi efektivní a přináší pozitivní výsledky," uvedl koordinátor monitoringu sokola stěhovavého na území ČR Václav Beran.

 

banner right