banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Samice nosorožce bílého v USA podstoupila léčbu zánětu

Samice nosorožce bílého v USA podstoupila léčbu zánětu

San Diego (USA)/Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) 17. července (ČTK)

Samici severního bílého nosorožce Nolu ze zoologické zahrady v americkém San Diegu trápí hnisavý zánět, kvůli kterému podstupuje léčbu. Informovala o tom agentura Reuters. Nola, která je jedním z pěti posledních zástupců svého druhu na světě, patří české zoo ve Dvoře Králově a do USA byla zapůjčena v roce 1989.

"Nola má v San Diegu vynikající péči a vzhledem k jejímu vysokému věku musíme počítat s tím, že může čelit nejrůznějším zdravotním komplikacím," řekl ČTK vedoucí zahraničních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Ošetřovatelé u jedenačtyřicetileté samice zjistili před týdnem zduření na pravé kyčli, které se rozrůstalo. V sobotu proto veterináři do postiženého místa zavedli drén a oblast zánětu propláchli fyziologickým roztokem, uvedla mluvčí sandiegské zoo Darla Davisová.

Zákrok se uskutečnil ve výběhu a bez použití anestezie. "Má natolik úžasný vztah se svými pečovateli, že jim dovolí věci, které by jiní nosorožci neumožnili," dodala Davisová. Ačkoli je Nola v pokročilém věku a má projevy artritidy, je obecně považována za velice zdravou.

Vedle Noly žijí na světě již jen čtyři kusy severního bílého nosorožce. Zoo ve Dvoře Králové chová samici Nabiré, která se zde narodila, a další tři zvířata, samec Sudán, samice Nájin a její dcera Fatu, obývají keňskou rezervaci Ol Pejeta. Trojice byla do Keni převezena v prosinci 2009 ze zoo ve Dvoře Králové, které se spolu se zahraničními experty snaží druh zachránit před vyhynutím.

Stejskal připomněl, že Nola a Súdán jsou poslední dva severní bílí nosorožci pocházející z odchytu v Africe, který v roce 1975 provedl tehdejší ředitel dvorské zoo Josef Vágner. Z hlediska schopnosti reprodukce se od Noly již nedá nic očekávat. "V San Diegu již žije podzim svého života," uvedl Stejskal.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na zemi více než 2000 kusů severního bílého nosorožce. O 20 let později, v roce 1980, žilo v důsledku útoků pytláků už jen 15 zvířat a nyní jich zbývá jen pět.

Foto: fotobanka.samphotostock.cz

 

banner right