banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Řezbář vyrobil z parohu 97 druhů zvířat, je českým rekordmanem

Řezbář vyrobil z parohu 97 druhů zvířat, je českým rekordmanem

Pelhřimov 1. dubna (ČTK) - Na 97 druhů zvířat už z parohů a kostí vyřezal Miroslav Třmínek z Mariánských Lázní. Inspiraci nenachází jen v domácích lesích a řekách, za předlohu si bere také exotickou faunu. Pod nástroji v jeho rukách vznikli kupříkladu také sobi, bizoni, levharti a sloni. Za největší počet druhů zvířat vyřezaných z parohů a kostí byl dnes řezbář v Pelhřimově zapsán do České knihy rekordů. Jak řekl ČTK, svoji kolekci zvířat bude rozšiřovat.

"Tímhle oborem se u nás zabývá víc lidí, nikoliv však v takovém rozpětí té zvířeny. V tom je jeho pozoruhodnost," řekl o novém rekordmanovi Miroslav Marek z pelhřimovské agentury, která českou databázi rekordů spravuje.

"Určitě mám v plánu ještě minimálně o patnáct, dvacet druhů ten svůj rekord posunout výš. Pořád mám prázdná místa," podotkl Třmínek. Ve sbírce mu chybí třeba lední medvěd a k australské fauně se zatím nedostal vůbec. Od roku 2003, odkdy se vyřezávání z parohů a kostí víc věnuje, už zhotovil kolem 1300 výrobků. "Je to zajímavá práce a můžu zobrazovat zvířata, která mají nějakou spojitost s mým koníčkem - myslivostí," řekl.

K vyřezávání Třmínka přivedl zájem o kreslení a o přírodu. Nejdřív se trochu věnoval dřevu. "Ta práce s parohem a kostí mě vždycky fascinovala, ale neměl jsem představu, jak se do toho parohu dá dělat," zavzpomínal. Postupně získával zkušenosti a přibylo i volného času, protože musel odejít do invalidního důchodu. "Začalo se to nabalovat, lidi o to začali mít zájem," doplnil. Dnes už má výrobky v řadě zemí světa - od Severní Ameriky přes Evropu až po Jižní Afriku. "Z těchto oblastí jsem také zpracovával tématiku zvěře," podotkl.  

Z kostí a parohů Třmínek vyrábí miniatury na zeď, ale i ozdoby na kravaty, těžítka či závěsy na krk. Při zpracování tvrdých parohů a kostí používá i vysokoobrátkový mikromotor, jaký bývá k vidění v zubních laboratořích. Pro expozici pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit Třmínek udělal miniaturní lovecký výjev se dvěma tetřevy. Menší z nich měří méně než pět milimetrů.

 

banner right