banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ptačí park u Josefova láká stále více ptáků, zjištěno 154 druhů

Ptačí park u Josefova láká stále více ptáků, zjištěno 154 druhů

Josefov (Náchodsko) 18. května (ČTK)

Ptačí park Josefovské louky, který spravuje Česká společnost ornitologická (ČSO) u Josefova na Náchodsku, láká stále více druhů ptáků. Letos na jaře se podařilo zjistit 154 druhů, v roce 2008 to bylo 143 druhů. ČTK to řekl správce parku Břeněk Michálek.

Posledními nově pozorovanými druhy jsou lžičák pestrý, jespák bojovný a vodouš tmavý. "To jsou ptáci, kteří tu nehnízdí, pouze se zastavují při svém tahu. Co se ale letos poprvé podařilo, bylo zahnízdění bekasin otavních či čírek modrých," řekl Michálek.

Park o rozloze 76 hektarů umožňuje návrat mokřadních ptáků na dříve zaplavované louky v nivě Metuje a současně zpřístupňuje celé území veřejnosti. Jeho páteří je sto let starý závlahový systém, který ČSO opravila a který nyní umožňuje regulaci výšky spodní vody na okolních loukách. ČSO se dosud podařilo vykoupit zhruba 18 hektarů, na zbytku luk hospodaří různí vlastníci. "Nyní dokončujeme první z pozorovatelen pro návštěvníky, počítáme, že by mohly vzniknout maximálně tři," řekl Michálek.

Ornitologové v parku řeší problémy s motorkáři, které opakovaně na svých strojích projížděli územím. "Motorkáře se nám nepovedlo přesvědčit, z našich snah o rozumnou domluvu si nic nedělají. Ve spolupráci s jaroměřskou radnicí jsme tedy bohužel museli zavést zákaz vjezdu na Josefovské louky," uvedl Michálek. Není omezen vstup pěších, cyklistů či jezdců na koních. V době hnízdění ptáků ornitologové například doporučují procházku po valu Nové Metuje v severní části parku. Zájemci o organizovanou prohlídku budou mít šanci park navštívit například 2. května při Vítání ptačího zpěvu.

   

banner right