banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Pražská stanice pro zvířata zachránila ze stavby pětici liščat

Pražská stanice pro zvířata zachránila ze stavby pětici liščat

Praha 28. dubna (ČTK) - Pražská záchranná stanice pro zvířata v nouzi zažívá s příchodem jara velký nápor. Naposledy pracovníci stanice přijali pětici liščat, kterým bagr při stavbě domu v Troji zničil noru, řekla dnes ČTK Petra Fišerová, mluvčí pražských lesů, které stanici provozují. Liščata se podle ní v létě vrátí zpět do volné přírody. Záchranné centrum v Jinonicích ročně přijme přes 2500 živočichů. Je tak nejvytíženější záchrannou stanicí v České republice.

"Noru plnou malých lištiček starých sotva měsíc zničil před několika dny bagr, který v Praze Troji hloubil základy pro nový dům," uvedla mluvčí. Liščata by podle ní na staveništi neměla šanci na přežití. Brzo se v záchranné stanici k paterčatům přidalo další lišče, které ošetřovatelé našli zapadlé v kanálu ve Vysočanech.

"Všech šest lišek bude vyrůstat společně a tak mají velkou šanci, že se za několik měsíců budou moci vrátit do volné přírody," řekla Fišerová. "Vzájemně si budou dělat společnost, vystačí si a nevytvoří si nežádoucí vazbu na člověka," doplnila. Lišky se přizpůsobily životu v blízkosti lidských obydlí ve velkoměstě podobně jako třeba zajíci, kteří představují jeden z tradičních a oblíbených pokrmů na liščím jídelníčku. Rozpínající se lidská činnost vytváří kolem volně žijících živočichů nepřekonatelnou překážku, s jejímž zdoláním jim podle mluvčí musí pomoct zase jedině člověk.

Záchranná stanice hlavního města Prahy začala přijímat zraněné nebo jinak postižené živočichy v březnu roku 2012. Nejčastějšími pacienty v Praze bývají poštolky, rorýsi, holubi, ježci, netopýři a zajíci. Ošetřovatelé mohou přijmout všechna volně žijící zvířata kromě rysa, medvěda a vlka. Na telefonním čísle 773 772 771 lze nahlásit nález zraněného živočicha. Kontakt zároveň funguje i jako infolinka pro veřejnost.

 

banner right