banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Praha zahájila obnovu okolí nádrže Slatina v Dubči za 3,5 milionu

Praha 19. března (ČTK) - Praha začala s obnovou okolí retenční nádrže Slatina v Dubči. "Dno bude odbahněno, posune se koryto Hostavického potoka, který nádrží protéká a v okolí budou vysázeny stromy. Práce vyjdou na 3,5 milionu korun, město na ně dostalo peníze z evropských fondů". ČTK to dnes sdělila mluvčí magistrátu Petra Hrubá. Práce mají být dokončeny do konce letošního září.

V rámci revitalizace budou kolem rybníka založeny kosené louky s tůněmi pro obojživelníky. Zhruba 280 metrů dlouhé betonové koryto Hostavického potoka bude zasypáno a nově vznikne mělké přírodní koryto. Podél silnice K Lesíku bude vysázen pás lesa, který oddělí okolí nádrže od rušné silnice. Upravena bude i trasa cyklostezky.

"Retenční nádrž Slatina a její okolí patří mezi nejcennější pražské ornitologické lokality a je častým cílem rybářů, cyklistů i in-line bruslařů," uvedla radní Jana Plamínková (Trojkoalice).

Retenční nádrž Slatina byla postavena na podmáčených loukách v okolí Hostavického potoka v 80. letech 20. století. Nádrž slouží k zachycení přebytečné vody - při povodních je oblast Slatiny schopna pojmout až 170.000 metrů krychlových vody.

banner right