banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Posledního samce bílého nosorožce hlídají v Keni ozbrojenci

Posledního samce bílého nosorožce hlídají v Keni ozbrojenci

Nairobi/Praha 22. května (ČTK)

Poslední samec severního bílého nosorožce na světě žije v keňské rezervaci Ol Pejeta pod trvalým ozbrojeným dohledem. Rangeři ho hlídají před pytláky 24 hodin denně, stejně jako jeho dvě družky. Trojice sem byla v prosinci 2009 převezena ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Fotografie samce a jeho strážců nyní obletěla sociální sítě, píše britský list The Independent.

Kromě samce jménem Sudán a dvou samic, Nájin a její dcery Fatu, žijí na světě už jen další dvě samice severního bílého nosorožce, jedna ve Dvoře Králové a druhá v americkém San Diegu. Ta rovněž patří zoo ve Dvoře Králové.

Kvůli bezpečnosti je Sudán vybaven vysílačkou a přišel taky o své rohy, aby pytláky nelákaly. "Roste poptávka po rozích nosorožců a slonovině, takže čelíme mnoha pytláckým pokusům. Často při tom riskujeme životy," řekl jeden ze Sudánových hlídačů Simon Irungu v rozhovoru s britským magazínem World of Animals.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 na zemi více než 2000 kusů severního bílého nosorožce. O 20 let později, v roce 1980, žilo kvůli útokům pytláků už jen 15 zvířat a v letošním roce jich zbývalo pět.

Zoo ve Dvoře Králové se spolu se zahraničními experty pokusí zachránit bílé nosorožce umělým rozmnožením. "Nesnažíme se samce nechat spářit se samicemi, už je tak starý, že by se mu to nepovedlo," sdělil ČTK vedoucí zahraničních projektů dvorské zoo Jan Stejskal.

Šlo by o takzvaný embryotransfer. Při něm by se v laboratoři spojily vajíčko a spermie a embryo by pak odnosila samice jižního bílého nosorožce. U nosorožců jde však o nevyzkoušenou metodu, cesta k výsledku by mohla trvat několik let.

Dvůr Králové je podle Stejskala jedinou zoologickou zahradou na světě, kde se podařilo severní bílé nosorožce rozmnožit. Po roce 2000 se však dlouho žádné samici nedařilo zabřeznout, a to i přes opakované pokusy o umělou inseminaci. Proto se zoologové rozhodli skupinu čtyř zvířat přesunout do Keni.

Očekávali, že v přirozenějším prostředí by zvířata mohla dostat nový impuls a znovu se rozmnožit přirozenou cestou. Po přesunu se zlepšil jejich zdravotní stav, u obou samic se zlepšily hormonální cykly a zvířata se pravidelně pářila. Později ale v hormonálních cyklech samic nastal útlum. Loni v říjnu v keňské rezervaci stářím uhynul samec Suni, který byl podle odborníků zřejmě posledním severním bílým samcem, který se mohl zapojit do přirozené reprodukce.

 

banner right