banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Podpořte záchranu rezervace zubrů a divokých koní

Podpořte záchranu rezervace zubrů a divokých koní

Obrovskou podporu veřejnosti získala petice vodaprozubry.cz bojující za záchranu oblíbené rezervace zubrů a divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovice. Již několik dní po spuštění ji podepsalo přes deset tisíc lidí.

„Veřejnosti patří obrovské poděkování. Rezervace čelí řadu let velmi nevybíravým likvidačním tlakům, nebýt podpory veřejnosti, už dávno by zanikla. Je jasné, že bez stabilního zdroje vody nemůže rezervace s desítkami velkých zvířat dlouhodobě existovat. Vytvoření stabilního napajedla je pro rezervaci otázka přežití,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která rezervaci vytvořila v roce 2015 ve spolupráci s vědci.

Petice vodaprozubry.cz za záchranu milovické rezervace dál pokračuje. „Každý hlas je nadále velmi důležitý, každý hlas může rozhodnout,“ doplnil Dalibor Dostál. Vznik napajedla blokuje přes dva a půl roku jediný úředník. Ochranářská společnost nezveřejňuje jméno úředníka ani jméno úřadu, který vznik životně důležitého napajedla blokuje. „Od začátku nechceme tento problém řešit cestou konfliktu nebo sporu. Životy a zdraví zvířat pro nás mají větší cenu, než vyřizování osobních účtů. I když jsme se i přesto stali terčem velmi nevybíravých útoků, chceme stále pokračovat v pozitivním vedení kampaně za záchranu rezervace,“ konstatoval Dalibor Dostál.

Pastva zubrů a dalších velkých kopytníků pomáhá obnovovat biologickou rozmanitost bývalého vojenského prostoru. Biodiverzita tak v rezervaci roste velmi rychlým tempem. Například počty mladých hořců křížatých, nevzácnější rostliny v rezervaci, díky kopytníkům narostly o 5553 procent, počty modrásků hořcových Rebelových o 1700 procent. Milovice se rovněž staly prvním místem na světě, kde se v rámci jedné rezervace poprvé objevily všechny tři druhy velkých kopytníků, tedy zubr, divoký kůň a zpětně šlechtěný pratur. Společnost Česká krajina získala za projekt řadu prestižních ocenění, včetně Ceny Josefa Vavrouška nebo Ceny SDGs v kategorii Změna klimatu.    

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu darujme.cz/krajina nebo nákupem na e-shopu www.zelenadomacnost.com, kde je rezervace jedním z podporovaných projektů.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Linde, Vertue, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Hotelová škola Poděbrady, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost.

 

Pro více informací volejte:

Dalibor Dostál: 606 635 303

 

O společnosti Česká krajina: Ochranářskou společnost Česká krajina (www.ceska-krajina.cz) založil v roce 2007 Dalibor Dostál, politolog, novinář a bývalý šéfredaktor celostátní redakce Deníku. Jako novinář se dlouhodobě věnoval právě tématům ochrany přírody, životního prostředí, ale i filantropie a neziskového sektoru. Za to obdržel v roce 2009 Poděkování Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a v roce 2011 cenu Mediální čin roku od Nadace OKD. Spolupracoval s Fórem dárců, byl  členem poroty soutěže Starosta roku, členem novinářské poroty ceny Via Bona a členem hodnotící komise občanského sektoru v ČR pro USAID. Za projekt návratu velkých kopytníků obdržel v roce 2019 prestižní Cenu Josefa Vavrouška, v roce 2020 Cenu SDGs v oblasti Změn klimatu.

banner right