banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Počet odstřelených divokých prasat vzrostl na skoro 169.000

Počet odstřelených divokých prasat vzrostl na skoro 169.000

Praha 29. září (ČTK)

V loňském mysliveckém roce, který skončil v březnu 2015, se počet odstřelených divokých prasat zvýšil meziročně o více než 16.000 na téměř 169.000 kusů. Na tiskové konferenci to řekl šéf zemědělských statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jiří Hrbek.

Počet divočáků se v Česku dlouhodobě zvyšuje, což mimo jiné souvisí s narůstající plochou porostů řepky a kukuřice, kde se prasata schovávají. Podle Hrbka za vyšší stavy divokých prasat může nepřímo i výstavba bioplynových stanic, které kukuřici zpracovávají. Plodina zůstává při tomto využití na polích déle než při klasické sklizni a prasata ji mohou déle využívat jako úkryt. Černá zvěř se tak stává pro zemědělce čím dále větším problémem.

Dlouhodobě se naopak snižují počty odstřelených zajíců, kachen a bažantů. Například zajíců se v 70. letech minulého století střílelo ročně okolo milionu, nyní jde o desítky tisíc. Loni to bylo zhruba 40.000 kusů. Podobně i počet odstřelených bažantů se snížil proti 70. létům na poloviční hodnoty, nyní se jich ročně zastřelí méně než půl milionu. Počty těchto zvířat klesly kvůli změnám krajiny, například mizení remízků. Používání účinnějších zemědělských technik podle myslivců ničí plevele, které jsou například potravou pro zajíce.

V Česku přibývá odstřelů asijského jelena siky, který byl podle Hrbka vysazen v Karlovarském kraji v 30. letech minulého století. Nyní jich myslivci ročně zastřelí okolo 14.000. Zvyšují se také odstřely nutrií, aktuálně to je více než 3000 kusů ročně.

Myslivců ubývá od 90. let, naposledy jich bylo přes 100.000 v roce 1995. V loňském mysliveckém roce jich bylo 92.247. Naopak dlouhodobě roste počet mysliveckých psů, loni jich podle statistiků bylo 31.223.

Ministerstvo zemědělství v souvislosti s přemnoženými prasaty připravilo změnu vyhlášky, podle které by se divočáci mohli lovit celý rok. Dosud je jejich lov povolen od srpna do konce ledna.

Podle ministerstva divočáci změnili způsob života, například doba páření, která je normálně od listopadu do ledna, se nyní rozšířila na celý rok. Přemnožená divoká prasata tak působí každoročně miliardové škody na zemědělských plodinách.

Foto: Vladislav Šrajbr

banner right