banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Po zimě se o víkendu do Česka vrátily první vlaštovky

Praha 25. března (ČTK) - Po zimě se do Česka po dalších stěhovavých druzích o víkendu vrátily i vlaštovky, označované za posly jara. První pozorovali členové České společnosti ornitologické v sobotu dopoledne ve Františkových Lázních, odpoledne se druhá vlaštovka objevila u Kněžických rybníků na Žatecku, řekl ČTK ředitel ČSO Zdeněk Vermouzek.

Kromě vlaštovek už přiletěli například skřivani, čejky, konipasi, drozdi, rehci i první čápi. "Jedna vlaštovka skutečně jaro nedělá, přesto se ale jaro nezadržitelně blíží," uvedl Vermouzek. Návrat tažných ptáků vnímají lidé jako symbol jara odpradávna, i v současnosti se sledování ptáků v předjaří věnuje nejvíc lidí. Svá pozorování zapisují do databáze ČSO www.birds.cz.

Vlaštovka je také jedním z pěti druhů, jejichž přílet sledují děti i dospělí v celé Evropě v kampani Jaro ožívá na stránkách www.springalive.net. Vlaštovky z Čech a Moravy patří mezi vybrané posly jara spolu s čápy, kukačkami, rorýsy a vlhami.

Urychlit tah stěhovaných ptáků mohlo teplé počasí, které panovalo v Evropě minulý týden. Současné ochlazení však vlaštovkám a dalším hmyzožravcům nepřeje, protože za nízkých teplot nebudou mít k dispozici dostatek potravy. Navíc jsou po dlouhé cestě z Afriky vyčerpaní a potřebovali by rychle obnovit síly.

    

banner right