banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Po kalamitě v roce 2010 už Lesy města Brna osázely většinu holin

Po kalamitě v roce 2010 už Lesy města Brna osázely většinu holin

Brno 19. srpna (ČTK)

Brněnské městské lesy, které postihla v roce 2010 obří větrná kalamita, se daří postupně zalesňovat a holiny mizí. Zatímco na začátku roku 2011 jich bylo 70 hektarů, letos již méně než deset. Méně než v minulosti už holiny také vznikají plánovanou těžbou, která je více takzvaně výběrná. Daří se také rozšiřovat rekreační a vzdělávací funkci lesa, vyplývá z výroční zprávy Lesů města Brna. Městská společnost se stará o 8200 hektarů lesů, což jsou největší městské lesy v republice.

Většina lesních pozemků, které Brno vlastní, leží mimo město. Největší souvislé porosty jsou na sever od Brna až k Blansku a pak také na západ od Brna na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny. Z celkové rozlohy slouží k hospodářskému využití 6000 hektarů. Ostatní lesy mají jiné využití, z velké části také rekreační a vzdělávací. Tuto činnost se společnost snaží stále rozšiřovat.

"Kromě podpory stavby cyklostezek, studánek či odpočívadel pro turisty plánujeme i výstavbu nových rybníků a chystáme spolupráci se sdruženími či firmami, které přijdou s návrhy na zlepšení rekreační funkce zejména v okolí Brna," uvedl ve výroční zprávě ředitel Jiří Neshyba. V brněnských lesích je řada přírodních rezervací či památek, naučné stezky, například také rozhledna v Soběšicích či lanový park v Pisárkách.

Loni také vznikly dvě stavby, jedna pro účely rekreační, druhá pro pedagogické. U Babího lomu vznikl Tree House, tedy chata v koruně stromu, kde si lidé mohou rezervovat ubytování. Poblíž Řečkovic se za 5,4 milion dokončilo ekologicko-výchovné centrum, kam chodí školy a děti se vzdělávají o přírodě v přírodě.

Hospodaření brněnských lesů je však založené především na obchodu se dřevem. Loni se ho vytěžilo 46.000 metrů krychlových a prodává se jako palivové, na řezivo i surové. Podnik vlastní pilu v Bystrci a nabízí i výrobu nábytku. Obchoduje také se sazenicemi lesních i okrasných dřevin a díky třem honitbám nabízí také zvěřinu. Ročně se tržby pohybují kolem 100 milionů korun a zisk kolem 15 milionů.

Na jižní Moravě pečuje o velké plochy lesů ještě Znojmo, a to o 2500 hektarů. I Znojmo hospodaří v lesích mimo město, a to na katastru 12 obcí severozápadně od Znojma, nejvzdálenější pozemky jsou až 30 kilometrů. Stejně jako Brno je získávalo různými způsoby už v minulých staletích, obě města přišla o majetky po zestátnění po roce 1948. V restitucích však získala lesy zpět.

"Hlavním posláním Městských lesů Znojmo je péče o les, lesní pedagogika a práce s veřejností. Pěstební a těžební činnost je vedlejší," řekla ČTK mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková. Mezi turisticky atraktivní příměstské oblasti patří například Gránické údolí. Nyní se na území městských lesů nacházejí tři chráněná území a schvalovacím procesem prochází čtvrté.

Ilustrační foto: MZ

banner right