banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Pár sokolů vyseděl na komínu v chemičce u Litvínova čtyři mláďata

Pár sokolů vyseděl na komínu v chemičce u Litvínova čtyři mláďata

Litvínov (Mostecko) 20. května (ČTK) - Pár sokolů vyseděl na komínu v chemickém areálu u Litvínova na Mostecku stejně jako loni čtyři mláďata. Ornitologové už dali malým dravcům kroužky. Sokolům se v chemičce pod Krušnými horami daří, pár už vychoval v areálu 15 mladých. ČTK o tom dnes informoval Mikuláš Duda z Unipetrolu.

Stejně jako před rokem z hnízda vykoukli dvě samičky a dva samečci. Vyvedení čtyř mláďat je podle ornitologů maximum ve volné přírodě. "Nadprůměrná úspěšnost hnízdění sokolů v Chemparku Záluží je dána především dostatečnou nabídkou potravy a ochranou před možnými predátory včetně člověka, které jim tyto průmyslové komplexy poskytují. I proto si samička z Německa a sameček bez kroužku zřejmě vybrali tento areál," uvedl Michal Porteš, ornitolog z organizace ALKA Wildlife, která s Unipetrolem spolupracuje.

Zatímco loni si pár vybral pro hnízdění komín teplárny letos se uhnízdil na komíně energobloku etylenové jednotky. Zajímavostí je, že sokoli prozatím podle Dudy každý rok pravidelně střídají obě budky. V nejbližších dnech bude možné kolem komína pozorovat, jak mláďata trénují, protahují si křídla a vyráží na průzkumné lety.

Sokol stěhovavý patří mezi kriticky ohrožené druhy. Dravec na severu Čech hnízdí už několik let v Národním parku České Švýcarsko. Sokoly je možné obvykle sledovat jen na velkou vzdálenost, odchyt dospělých jedinců je velmi obtížný. Kroužky nesoucí dva znaky usnadňují ornitologům odečtení kódu na dálku. Umožňují zjistit identitu jedince, jeho stáří, věrnost místu narození a partnerovi a další informace.

 

banner right