banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Pachové ohradníky se v Karlovarském kraji osvědčily

Pachové ohradníky se v Karlovarském kraji osvědčily

Karlovy Vary 7. května (ČTK) - Karlovarský kraj znovu přispěje na pachové ohradníky u silnic. Osvědčily se, nehod se zvěří v místech, kde byly instalovány, ubylo. Kraj proto znovu přidá myslivcům 100.000 korun na letošní rok, informovala ČTK mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Pachové ohradníky jsou speciální chemikálie odrazující zvěř, které se umisťují podél silnic, na svodidla a podobně. V Karlovarském kraji byly loni použity na 13 úsecích v celkové délce 49 kilometrů.

Ve 12 případech byla instalace pachových ohradníků vyhodnocena jako účinná, neboť se meziročně snížil počet střetů se zvěří.

Podle Okresního mysliveckého spolku Cheb, který v kraji instalaci pachových zábran zajišťuje, na většině úseků pomohly snížit počet usmrcených divokých zvířat zhruba o 70 i více procent. Jen v Děpoltovicích zábrany nezabraly a počet sražených zvířat vrostl z 13 v roce 2013 na 15 v loňském roce.

Nehod se zvěří přitom v kraji přibývá. Policisté loni vyšetřovali v kraji 1732 dopravních kolizí, z toho 199 bylo při střetu se zvěří. Je to tedy zhruba každá devátá nehoda v kraji.

Pro letošní rok tak úseků, kde bude zvěř odrazovat od vstupu na silnice pachová zábrana, přibude. Celková délka ošetřovaných úseků bude 68 kilometrů, z toho 41,5 kilometru pachových ohradníků bude ošetřeno už druhým rokem. Komunikace budou ošetřeny po obou stranách.

   

banner right