banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Pachové ohradníky chránící zvěř ve Zlínském kraji se osvědčily

Pachové ohradníky chránící zvěř ve Zlínském kraji se osvědčily

Zlín 21. května (ČTK) - Pachové ohradníky u silnici ve Zlínském kraji, které by měly zabránit střetům zvěře s motorovými vozidly, se osvědčily. V některých úsecích je za sledované obdoví sražené zvěře méně až o 90 procent, řekl dnes novinářům hejtmanův náměstek Ivan Mařák (KSČM).

Ohradníky se u cest v kraji objevují pátým rokem, loni kraj evidoval 58 kilometrů takto ošetřených úseků. Postupně se prodlužují.

"Letos dostaneme vyhodnocení od policie a od uživatelů honiteb, kteří nás upozorní na kritická místa. Pak budou ohradníky aplikovány na nové úseky, kraj bude vcelku dobře pokrytý," uvedl Mařák.

Ohradníky se osvědčily například mezi Horní a Dolní Lhotou na Zlínsku, počet sražené zvěře tam klesl ze 49 na sedm kusů. Podobné výsledky byly na silnicích v Záhlinicích na Kroměřížsku, ve Vsetíně nebo Uherském Ostrohu.

Podstatou pachových ohradníků je ekologicky odbouratelná pěna, která se nanáší na dřevěné kolíky, na keře nebo stromy. Pěna obsahuje směs pachů spáleniště, predátorů a člověka, upozorňuje zvěř na blízké nebezpečí a zvyšuje její pozornost. Instalaci ohradníků mají na starosti uživatelé honiteb.

"Účinnost je vysoká vždy po první aplikaci asi tři měsíce, pak se snižuje a musí se obnovovat," uvedl Mařák.

 

banner right