banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ornitologové v Přerově otevřeli výstavu o migraci ptáků

Ornitologové v Přerově otevřeli výstavu o migraci ptáků

Přerov 8. dubna (ČTK) - Název Táhni,...ale vrať se! nese výstava o migraci ptáků, kterou otevřela Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově. Návštěvníkům vysvětluje otázky velkého stěhování ptactva na podzim a na jaře. Seznámí je i s tím, který z nich táhne nejdále či co je na cestách čeká. Jde o sezonní výstavu, otevřena bude do konce října. ČTK to řekl kurátor výstavy Martin Vymazal.

"Větší výstavy pořádáme v ornitologické stanici už jedenáctým rokem. Témata byla dosud různá, od netopýrů přes mokřady, ale migrace ptáků jako taková nebyla nikdy kupodivu zpracována. Je to zajímavý fenomén a to je i důvod otevření této výstavy," uvedl Vymazal. Expozice návštěvníky seznámí s 11 tématy týkajícími se velkého stěhování ptactva. "Na výstavě nechybí plno fotografií, preparátů i legrácky pro děti," doplnil kurátor.  

Podle ornitologů se lidské poznání spojené s migrací ptáků postupně měnilo. Aristoteles si například myslel, že se vlaštovky na podzim schovají v bahně mokřadů a na jaře z něj opět vyletí ven. "Z dnešního pohledu se jedná o úsměvnou úvahu, která je již překonána moderními metodami výzkumu. Na spoustu otázek spojených s ptačí migrací ale odpověď stále neznáme," dodal Vymazal.

Návštěvníci se na výstavě podle odborníků dozví například to, který pták táhne nejdál nebo který z nich vyhrává cenu českého pecivála. Ornitologové je seznámí i s tím, jak se ptáci orientují, aby se vrátili z teplé Afriky zpět do stále stejného hnízda, či jaké nástrahy na ptáky po cestě čekají. Výstava je připravena hravou formou, zájemci si mohou vyzkoušet průlet horským sedlem nebo svou šikovnost při navigaci čápa nebo rybáka z evropských hnízdišť do afrických zimovišť. Návštěvníky čeká také rarita - exemplář holuba stěhovavého. Býval nejpočetnějším ptákem, lidé ho přesto před více než sto lety vyhubili.

Přerovská ornitologická stanice je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v Česku. Vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v zemi. Má zhruba 12.000 sbírkových předmětů zahrnujících především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i další živočichy. Pracovníci záchranné stanice poskytují pomoc nalezeným i handicapovaným zvířatům.

  

banner right