banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ornitologové osadili areál přerovské Meopty ptačími budkami

Ornitologové osadili areál přerovské Meopty ptačími budkami

Přerov 29. června (ČTK)

Budovy areálu přerovské společnosti Meopta-optika zdobí umělá hnízda pro rorýse a jiřičky. Osadili je tam ornitologové, kteří tím chtějí ptákům pomoci vybudovat nové zázemí. V areálu firmy každoročně hnízdí až několik set párů jiřiček, jde tak o jednu z největších kolonií těchto ptáků v regionu. Podle zástupců společnosti by jejich život mohli lidé sledovat i v přímém přenosu. Plánuje se totiž zprovoznění on-line přenosu minikamerou z jejich hnízd.

"Na budovách areálů hnízdí především rorýsi, jiřičky a poštolky. Tyto druhy hnízdí především v koloniích a v dnešní době je tak v Meoptě nejvýznamnější hnízdiště jiřiček na Přerovsku," řekl dnes ČTK Evžen Tošenovský z České společnosti ornitologické.

Speciální dřevobetonové budky odborníci instalovali především pro rorýse, kteří hnízdí v dutinách. Podobné budky jsou už na budově přerovského magistrátu v Bratrské ulici a podle odborníků jsou každoročně obsazené. "Samozřejmě musíme je sem nalákat. K tomu využijeme malé reproduktory umístěné do blízkosti budek. Jejich prostřednictvím budeme pouštět hlasy rorýsů, aby je přilákaly do nových obydlí," podotkl ornitolog.

Na zkoušku ornitologové vybudovali také umělá hnízdiště pro jiřičky, které si pro svůj domov nevyberou pokaždé nejvhodnější místa. "Zdejší budovy mají industriální charakter s množstvím říms, a tak zde mají jiřičky dobré podmínky pro život," vysvětil Tošenovský. Jiřičky si nejvíce oblíbily hlavní administrativní budovu, postupně se vedení podniku bude snažit ve spolupráci s ornitology přesunout ptáky do nových hnízd na jiné budovy v areálu.

Podle zástupců Meopty je tento projekt vyústěním dlouhodobé spolupráce s Českou společností ornitologickou. Vedoucí marketingového oddělení Meopty Přerov Pavla Krutílková uvedla, že po zahnízdění se plánuje zprovoznění on-line přenosu minikamerou z hnízd jiřiček. Do budoucna chystá Meopta také záznam přímo z rorýsích budek, které by mohly být obsazeny už letos.

V areálu Meopty-optiky se nachází podle zástupců společnosti i jedna speciální budka pro netopýry. Společnost, která patří mezi významné tuzemské výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů, s ornitology spolupracuje dlouhodobě. Tamní vývojáři testují přímo v terénu nové typy dalekohledů právě i prostřednictvím ornitologů.

 

banner right