banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ornitologové o víkendu sčítali vodní ptáky

Ornitologové o víkendu sčítali vodní ptáky

Praha 19. ledna (ČTK)

Ornitologové během tohoto víkendu asi na 700 místech po celé republice sčítali vodní ptáky. Připojili se tak k Mezinárodnímu sčítání vodních ptáků, které se koná již 50 let. Do tradiční akce se v Česku zapojili i ochránci přírody a některé skautské oddíly.

Sčítání se v evropských státech dělá v polovině ledna, kdy se vodní ptáci shlukují ve velkých počtech s minimálními přelety a lze provést jejich téměř kompletní sečtení, informovala ČTK koordinátorka akce Zuzana Musilová.

V roce 2015 sčítali ornitologové a další dobrovolníci vodní ptáky na rekordním počtu 684 míst. Zmapovali 61 druhů ptáků v celkovém počtu 237.529 exemplářů, uvedla Musilová.

Nejpočetnějším druhem byla loni v lednu kachna divoká, následovala husa běločelá, racek chechtavý, kormorán velký a lyska černá. Mezi druhy, které se vyskytovaly v největším počtu sledovaných lokalit, patří vedle kachny a kormorána také volavka popelavá, labuť velká a morčák velký.

Letošní sčítání bude podle ornitologů zřejmě podobné loňskému, vzhledem k současnému postupnému ochlazování. Právě povětrnostní podmínky ovlivňují chování mnohých druhů vodních a mokřadních ptáků. Zatímco v mírných zimách se v Česku častěji objevují rackové, volavky a některé druhy kachen, v tuhých zimách přibývá labutí, skorců nebo morčáků.

Výsledky mezinárodního sčítání v letech 1966 až 2015 se podle ornitologů využily k analýze, jak se mění počty zimujících vodních ptáků na území ČR. Zjistilo se, že převážná většina zimujících druhů zde přibývá. Ubylo jich pouze šest. Mezi přibývající patří rybožraví ptáci, husy, kachny i rackové. Vodní ptáci prý využívají nové, prozatím ornitologicky málo známé lokality, objevují se i mimo dosud chráněná místa.

 

Ilustrační foto: Vladislav Šrajbr

 

banner right