banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ornitologové na jihu Plzeňska viděli vzácného tenkozobce

Ornitologové na jihu Plzeňska viděli vzácného tenkozobce

Chocenice (Plzeňsko) 1. června (ČTK)

Ornitologům na jižním Plzeňsku se v polovině května podařilo sledovat na rybníku Výsovák u obce Chocenice vzácného ptáka tenkozobce opačného. V Česku kriticky ohrožený a přísně chráněný druh vzácně hnízdí pouze v jižních Čechách a na jižní Moravě. Pozorování nepomuckého ornitologa Jana Habera znamená vůbec první doložený výskyt tohoto druhu bahňáka v okrese Plzeň-jih a po téměř 60 letech teprve druhé pozorování v Plzeňském kraji, sdělil dnes ČTK Jiří Šafránek z Moravského ornitologického spolku. Předchozí pozorování v kraji je z roku 1956, kdy se zdržoval jeden tenkozobec na Kovčínském rybníku na Klatovsku.

Pozorování tenkozobce opačného je podle Šafránka pro každého ornitologa a milovníka přírody velkou událostí. Tenkozobci hnízdí na zemi, většinou na dně vypuštěného rybníka. V hnízdě mívají čtyři vajíčka a o mláďata pečují 35 až 40 dní. "Vzhledem k tomu, že se na Plzeňsku zdržuje pouze jeden pták, tak se nedá očekávat, že by zde došlo k zahnízdění tohoto vzácného druhu," dodal Šafránek.

Tenkozobec opačný je černobíle zbarvený bahňák velikosti racka chechtavého. Jeho zvláštností je dlouhý a velmi tenký zobák, který má na rozdíl od ostatních ptáků otočený špičkou vzhůru. Podle něj dostal i jméno.

 

banner right