banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ornitologové budou na Moravě a ve Slezsku monitorovat sýčka

Ornitologové budou na Moravě a ve Slezsku monitorovat sýčka

Bartošovice (Novojičínsko) 17. února (ČTK) - Výskyt nejohroženější české ale i evropské sovy budou následující rok na severu Moravy a ve Slezsku monitorovat ornitologové. Ti v současné době vědí jen o třech hnízdech v této oblasti. Chtějí najít další a navíc do terénu instalovat stovky speciálních budek, ve kterých by vzácná malá sova mohla zahnízdit. ČTK to řekl koordinátor projektu Petr Orel ze Záchranné stanice v Bartošovicích na Novojičínsku.

V terénu se bude pohybovat 15 ornitologů. Sýčka budou hledat na území 11.000 kilometrů čtverečních, které zasahuje do Moravskoslezského, Zlínského a částečně i Olomouckého kraje. Využívat budou takzvaný akustický monitoring. Během nočních hodin budou od března do května ve vybraných lokalitách nahrávat zvuky. Pozdější počítačovou analýzou pak budou zjišťovat, zda se hledaný opeřenec v lokalitě nachází. "V místech, kde bude hlasově výskyt sýčka potvrzen, se budeme snažit hnízda dohledat. K tomu budeme používat i fotopasti," dodal.

Podle Orla je akustický monitoring časově i finančně náročná metoda. "Dosud jsme na takový monitoring neměli čas a ani peníze," uvedl Orel. Projekt bude proto financován z fondu Evropské unie, norských fondů a z prostředků ministerstva životního prostředí. Celkem ornitologové utratí na dva miliony korun. V této ceně je například ale i pořízení a instalace 300 kusů budek, ve kterých by sýček měl zahnízdit.

Sýček obecný je v současné době nejohroženějším druhem sovy v Česku. V 50. a 60. letech minulého století přitom obýval všechny naše nížinné a středně položené oblasti a patřil k vůbec nejhojnějším druhům sov. Ornitologové předpokládají, že v tuzemsku je na pět desítek hnízdišť. S jistotou ale ví jen o deseti. Na území Moravy a Slezska pak dokonce jen o třech. Populace se odhaduje na 200 kusů a stále se snižuje. "Tento stav je alarmující," dodal Orel.

Záchranná stanice v Bartošovicích se tímto druhem sovy intenzivně zabývá již od roku 2000. V současné době má k dispozici osm chovných párů. Některá zvířata se do stanice dostala jako zraněná a vinou handikapu už nemohla být vrácena do přírody. Další stanici věnovali soukromí chovatelé či zoologické zahrady. Sovy se pracovníkům stanice daří rozmnožovat. Ročně do volné přírody vypustí na 20 mladých sýčků. 

banner right