banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Odborníci chtějí na Přerovsku zlepšit podmínky pro polní ptáky

Odborníci chtějí na Přerovsku zlepšit podmínky pro polní ptáky

Přerov 24. června (ČTK) - Odborníci se na Přerovsku pokusí zlepšit podmínky pro život ohrožených druhů polních ptáků, kterých v přírodě rychle ubývá. Vybráno bylo několik prvních míst, kde experti ve spolupráci se zemědělci, myslivci a samosprávami plánují provést úpravy, které podpoří populaci polních ptáků.

"Jedná se o pilotní projekt, v rámci kterého vzniká metodika pro výběr nejvhodnějších lokalit na území celého okresu Přerov tak, aby navrhovaná opatření byla reálná a měla co nejlepší účinek na populace mizejících druhů polních ptáků, včetně křepelky a koroptve," sdělil dnes ČTK garant projektu Václav Závěšický.

Odborníci analyzovali mapy, letecké snímky a různá data. Poté na Přerovsku vybrali šest míst, která prozkoumali s ornitology a odborníky na ekologii krajiny. Zlepšit podmínky pro polní ptáky se pokusí například mezi obcemi Beňov a Prusy, Nelešovice a Penčice či Skalička a Ústí.

"Nyní začínáme jednat s obcemi, s místními zemědělci, se zástupci mysliveckých spolků a s majiteli půdy, abychom s jejich pomocí našli pozemky vhodné pro zavedení krajinářských, zemědělských a mysliveckých opatření, která nabídnou polním ptákům a drobné zvěři jak potravu, tak i místa vhodná k vyvádění mláďat," podotkl krajinný ekolog Michal Zedek.

Mezi ohrožené polní ptáky, jejichž populaci snižuje především intenzivní forma zemědělství, patří například koroptev polní, čejka chocholatá či křepelka polní. Například v roce 1935 byl jarní počet koroptví na území Česka odhadován na 4,6 milionu a o 70 let později klesl na 60.000.

 

banner right