banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Odborníci budou v zimě prověřovat, zda na Broumovsku žije vlk

Odborníci budou v zimě prověřovat, zda na Broumovsku žije vlk

Hradec Králové 12. listopadu (ČTK)

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky budou v následujících měsících prověřovat, zda na území Chráněné krajinné oblasti Broumovsko žije vlk. V posledních týdnech se objevilo několik pozorování zvířete, které dospělého vlka připomíná, sdělila dnes ČTK Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

"Pozorování máme hlášeno z několika míst, naše fotopasti, které máme v terénu, však doposud žádné zvíře podobné vlku nezachytily. Podařilo se však získat snímek, na kterém je vyfocena v mlze psovitá šelma, podle oslovených expertů by to vlk být mohl. Jakmile napadne sníh, pokusíme se nalézt stopy nebo zbytky trusu a chlupů pro genetickou analýzu," uvedla Hana Heinzelová ze Správy CHKO Broumovsko.

Při sledování a analýzách vzorků bude spolupracovat i Hnutí Duha Olomouc, která již na Broumovsku působí díky projektu monitoringu šelem. "Zahrnuje i severní Čechy, Krkonoše nebo Jeseníky. Kromě vlka se zaměřuje také na rysa ostrovida a kočku divokou. Na Broumovsku nám s monitoringem pomáhá deset fotopastí a několik místních spolupracovníků. Určitě uvítáme  i další hlášení zajímavých pozorování od veřejnosti," uvedl koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí Duha Miroslav Kutal.

Výskyt vlků na Broumovsku byl potvrzen na jaře roku 2013, kdy se podařilo najít stopu a trus. Od té doby však žádné další známky pobytu vlka v oblasti objeveny nebyly. Podle odborníků se na Broumovsko šíří vlci zřejmě z německo-polského pomezí, kde podle odhadů v několika smečkách žije více než stovka zvířat. Na Českém území byli vlci vyhubeni koncem 19. století, znovu se začali vracet až v posledních letech. Například loni na jaře výskyt vlků na Českolipsku potvrdily fotopasti páru šelem, který dorazil z oblasti Lužice, se narodila mláďata.

foto: Vladislav Šrajbr

 

banner right