banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ochránci přírody v Plzeňském kraji okroužkovali 245 labutí

Ochránci přírody v Plzeňském kraji okroužkovali 245 labutí

Plzeň 12. srpna (ČTK)

Nebývale rozsáhlé kroužkování labutí zvládli v Plzeňském kraji během čtyř víkendů členové plzeňského Dobrovolného ekologického spolku Ochrana ptactva (DES OP), který v Plzni také provozuje záchrannou stanici živočichů. Osmnáct členů spolku a deset dobrovolníků odchytilo a okroužkovalo 245 labutí, převážně letošních mláďat, což bylo zhruba o třetinu víc než jiné roky. Kroužkovali labutě od 43 hnízdících párů, na některých hnízdech bylo až sedm mladých, řekl dnes ČTK Karel Makoň ze spolku.

Kromě toho pomáhali plzeňští ornitologové také s odchytem a kroužkováním několika desítek labutí na Moravě.

"Za éru činnosti DES OP, což je 23 let, se jednalo o nejnáročnější a nejsložitější kroužkovací akci," řekl Makoň. Kromě svých tradičních lokalit v okresech Plzeň - město, Tachov, Domažlice, Plzeň - sever a Rokycany členové spolku kroužkovali i za kolegy na lokalitách na jižním Plzeňsku a Klatovsku. Díky výzvám získali i informace z míst, kde byli poprvé.

Odchyty a kroužkování labutí znepříjemňovalo počasí - pracovali na přímém slunci s tropickými teplotami. "Slunce pralo do tmavé vody a bahna polovyschlých rybníků, a pohybovat se v bahně a neoprenu v takovýchto teplotách je opravdu neuvěřitelně náročné," poznamenal Makoň. Neopren či dlouhé kalhoty, pevné zavazovací boty a košile či triko s dlouhým rukávem jsou přitom podle něj nutností. "Ten, kdo riskne krátký rukáv, kraťasy či plavky se žabkami nebo sandály, je hned na prvním bahnitém rybníku s rákosem a kopřivami hotov," poznamenal Makoň.

Někde se chytali ptáci na otevřené hladině velkých vodních ploch, jinde se museli hledat v pobřežní vegetaci. Do odchytu se zapojili lidé na kajacích, kanoích i pěšáci v rákosí a bahně. Rybníky byly kvůli dlouhotrvajícímu suchu většinou zabahněné, zapáchající a bez vody.

Foto: fotobanka.samphotostock.cz

banner right