banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ochránci přírody otevřeli novou naučnou stezku Choryňská stráž

Ochránci přírody otevřeli novou naučnou stezku Choryňská stráž

Vsetín 3. srpna (ČTK)

Ochránci přírody otevřeli novou naučnou stezku Choryňská stráž u Valašského Meziříčí na Vsetínsku. Její součástí je také ptačí pozorovatelna.

Choryňská stráž o rozloze osm hektarů byla vyhlášena přírodní památkou v roce 1999, řekl dnes ČTK Stanislav Chumchal ze základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Choryňská stráž.

Tříkilometrová trasa stezky vede návštěvníky k řece Juhyni a Bečvě, kde mohou z pozorovatelny sledovat život ptáků. "Vyskytují se zde ledňáčci, veškeré vodní ptactvo, volavka bílá, volavka popelavá, přelétává orel. Jsou zde také vydry a bobři," řekl Chumchal.

Lokalita je podle něj bohatá na orchideje i vstavače. "Další zajímavostí, se kterou stezka seznamuje, je obnažený skalní podklad druhohorního a třetihorního stáří s hodnotnými paleontologickými a geologickými nálezy, který odkryla povodeň v roce 1997," uvedl Chumchal.

Stezka Choryňská stráž je desátou přírodní lokalitou ve Zlínském kraji a 70. v zemi, kterou zpřístupnil v programu Blíž k přírodě ČSOP společně se společností NET4GAS. V kraji už byl otevřen například Chodníček za sirnými studánkami v Zádveřicích-Rakové na Zlínsku, Choryňský mokřad, Lačnovské šafrány či Údolí Lušová na Vsetínsku. NET4GAS je provozovatelem přepravní plynárenské soustavy, generálním partnerem Českého svazu ochránců přírody je od roku 2007.


Foto: MZ

banner right