banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ochránci budou v Jeseníkách hledat velké šelmy, hlavně rysy

Ochránci budou v Jeseníkách hledat velké šelmy, hlavně rysy

Praha/Jeseníky 18. února (ČTK) - Ochránci přírody začnou hledat v Jeseníkách velké šelmy. Především rysy budou sledovat podle stop, trusu a zbytků kořisti a budou odhadovat jejich počty. Mapování potrvá tento a příští víkend, zapojí se také dobrovolníci. ČTK o tom dnes informoval Dušan Duhonský z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Ochránci prý zvolili k mapování díky optimálním podmínkám poměrně časný termín, kdy se rysové začínají pářit. Stopaři se pohybují v terénu pěšky, na běžkách nebo sněžnicích. "Výskyt jiných velkých šelem (než rysů) v současné době nebyl hodnověrně potvrzen" uvedl Duhonský. V rámci akce zaznamenávají ale i další vzácné druhy zvířat. Počty rysů se v Česku začaly po předchozím růstu snižovat. Ve druhé polovině 90. let zde podle odhadů žilo až 150 jedinců, v roce 2006 - 65 až sto kusů a aktuální počet se pohybuje mezi 80 až 100 kusy na celou republiku. Ze snížení viní ochránci pytláky, kteří likvidují i další chráněné druhy. 

Společnost ALKA Wildlife nedávno upozornila, že pytláci mohou zabíjet až desítky vyder ročně. Varovala, že hranice mezi prosperitou populace a jejím kolapsem je tenká. Pokud by případů pytláctví přibývalo, mohlo by to mít podle ní pro vydry v Česku fatální následky.

Přestože se do Evropy podle mezinárodní vědecké studie, kterou zveřejnil loni ke konci roku prestižní časopis Science, vrací původní druhy velkých šelem, Česko zaostává. Většímu výskytu velkých šelem brání podle Hnutí Duha ilegální lov. Pytláci znemožňují rozšíření rysů z Beskyd a Šumavy a ohrožují tamější populace. Vlci se už mnohokrát objevili na Šumavě, migrující jedince ale vždy prý někdo zastřelil dříve, než mohla vzniknout smečka.

Medvědi, vlci, rysi a rosomáci podle mezinárodní studie obývají zhruba třetinu rozlohy starého kontinentu. Ve Skandinávii, na Balkáně, ve středovýchodní Evropě, v částech Alp a Pyrenejí volně žije asi 17.000 hnědých medvědů a asi 12.000 vlků. Ty lze spatřit také v Německu, Itálii, Francii a na Pyrenejském poloostrově. Rysů žije po celé Evropě asi 9000 a ve Skandinávii 1250 rosomáků. Všechny čtyři druhy masožravců najednou žijí údajně jen ve Finsku.

Foto: Vladislav Šrajbr

 

banner right