banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Ochranáři startují kampaň na záchranu divokých koní v milovické rezervaci

Ochranáři startují kampaň na záchranu divokých koní v milovické rezervaci

Poslední velkou překážku musí překonat ochránci životního prostředí k záchraně divokých koní v Milovicích.

Na dokončení rezervace velkých kopytníků potřebují získat finanční prostředky ve výši minimálně 1,5 milionu korun.

 

 

 

Tato částka je potřebná k ohrazení zbývající části pastvin pro zubry a divoké koně směrem k obci Lipník, kam by se měla rezervace rozšířit. „Teď řešíme skutečně jen to nejnutnější. Tak, aby zvířata získala co nejdříve přístup k novým pastvinám,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Ochranáři se obrací s výzvou o pomoc především na veřejnost. Lidé mohou poslat finanční podporu na sbírkový účet 2100540679/2010 nebo dárcovskou zprávu ve tvaru DMS KRAJINA 90, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777.

„Divocí koně pět let pomáhali uzdravovat nemocnou krajinu. Pět let pomáhali zachraňovat v přírodě druhy, které by bez nich v těchto místech postupně vymíraly. Pět let pomáhali desítkám tisíc lidí vracet naději v to, že ještě existují příběhy s dobrým koncem. Teď divocí koně sami pomoc potřebují. Tohle je to jediné, co sami nezvládnou,“ upozornil Dalibor Dostál na klíčovou roli kopytníků při obnově přírody v bývalém vojenském prostoru.  

Náklady na ohrazení dosáhnou zhruba dvou milionů korun, půl milionu korun získala organizace z veřejné sbírky již v minulých letech.       

Získat peníze na záchranu vzácných zvířat bude pomáhat také filmový spot vytvořený režisérem Mariánem Polákem, autorem prvního českého celovečerního filmu o přírodě Planeta Česko. Ten může veřejnost sledovat na videokanále YouTube a bude zprostředkován i na sociálních sítích.  

Kampaň na záchranu milovické rezervace bude trvat dva měsíce. Pokud se finanční prostředky nepodaří získat, bude prodloužena do léta.

„Dokončení rezervace je důležité nejenom pro zajištění dostatečné rozlohy pastvin pro velké kopytníky, ale také kvůli obnově biotopu pro ohrožené druhy rostlin, motýlů a dalších organismů. Zkušenosti z posledních pěti let jasně ukázaly, že právě pro ně je přirozená pastva velkých kopytníků velmi vhodným způsobem péče. Je přitom zásadní dosáhnout dostatečné rozlohy a kompaktního tvaru, aby krajina uvnitř pastviny fungovala soběstačně a mohly v ní existovat i druhy vyžadující velký prostor,“ doplnil Miloslav Jirků z biologického centra Akademie věd České republiky.    

Možnost podat žádost o dotaci, ze které měl být projekt původně financován, skončila loni v říjnu. Rezervace tak doplatila na sérii zpoždění. Přestože bylo dokončení rezervace odsouhlaseno již v roce 2016, dva roky je blokovaly soudní spory bývalého nájemce pozemků s jejich majitelem. Poté nabrala několikaměsíční skluz příprava potřebných smluv. Ochranáři proto loni v létě požádali vedení Středočeského kraje o urychlení příprav, v září pak rada kraje rozhodla o zapůjčení pozemků pro dokončení rezervace. „Středočeskému kraji patří za tuto vstřícnost poděkování. Byl to klíčový krok, který umožnil rezervaci dokončit a vzácná zvířata zachránit,“ doplnil Dalibor Dostál.    

Se záchranou zvířat pomáhali od té doby lidé z celé České republiky. Část jich našla útočiště v nově založené rezervaci u Rokycan, jejíž zřizovatel urychlil její vybudování. Další zvířata získala dočasný azyl na Kozmických loukách u Opavy. Oddálit kritickou situaci pomohlo také to, že do Rokycan odjela hříbata z Milovic namísto původně plánované rezervace v Národním parku Podyjí. To pomohlo ochranářům získat čas na dokončení milovické rezervace. Jinak by bylo nutné zhruba třetinu zvířat utratit již v loňském roce. Právě dokončení milovické rezervace by mělo toto riziko zažehnat.  

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz. 

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, Hello bank, Printwell, JK Jitka Kudláčková, Semix, Megabooks CZ, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

 

Pro více informací volejte:

Dalibor Dostál: 606 635 303

banner right