banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

O mládě rysa byl ve třech šumavských infocentrech obrovský zájem

O mládě rysa byl ve třech šumavských infocentrech obrovský zájem

Kašperské Hory (Klatovsko) 1. března (ČTK) - Stovky lidí se mohly podívat a někteří i pohladit devítiměsíčního rysa ostrovida, kterého ve volné přírodě mohou spatřit velmi výjimečně. Národní park Šumava (NPŠ) jim to umožnil ve třech infocetrech, kam pozval fotografa rysů Martina Tomáše a zoology. 16 kg rysí kotě Blondýn, které žije střídavě v zooparku Zájezd u Kladna a v pražském bytě, je zvyklé na lidi a do volné přírody už se nemůže vrátit, řekl ČTK Tomáš, který spolupracuje s týmy, jež rysy monitorují.

"Blonďáka (rodiče byli z německé zoo) už od prosince vidělo téměř 5000 lidí. Je o něj obrovský zájem," řekl Tomáš, který na setkáních, v televizi a časopisech velmi tvrdě vystupuje proti pytlákům. Podle něj jejich vinou zmizí desítky rysů za rok, aktuálně pět rysů z Novohradských hor a tři z Blanského lesa. Tomáš doufá, že podobné akce pomohou budovat mezi lidmi lepší vztah k přírodě. "Když k ní budeme mít respekt, tak je to dobrý. Když ne, tak budeme žít ve srabu," uvedl.

Podle Tomáše a zooložky NPŠ Elisy Belotti se na Šumavě a v nejbližším okolí může pohybovat okolo 45 rysů. "Populace bohužel klesá, už jich byla na Šumavě i stovka, zhruba v roce 2000," řekl Tomáš. Podle Belotti nikdo přesně neví, kolik rysů na Šumavě je. "Spíše uvádíme hustotu zhruba 0,4 dospělých na 100 kilometrů čtverečních," uvedla. Těžké je vymezit oblast, protože některá zvířata žijí výhradně v národních parcích a další hlavně mimo něj. V celé Šumavě, včetně německé a rakouské části a Pošumaví, je podle ní asi 60 dospělých zvířat.

"Je to výjimečná akce a jsme rádi, že nás pánové oslovili. Plánujeme další přednášky, dokud bude moci Blondýn chodit mezi lidmi," uvedl mluvčí NPŠ Jan Dvořák. Park má rysa v záchranné stanici živočichů v Klášterci. "Byl sražený autem a musel strávit dlouhou dobu v zajetí a už jsme ho nemohli vypustit ven," uvedl Dvořák. Od září by měl mít výběh v novém zoocentru na Kvildě, kde budou jeleni. Druhé zoocentrum NPŠ s vlky bude v Srní.

Rys ostrovid je druhem s původně širokým euroasijským rozšířením. Ze západní a střední Evropy ale v 19. století vymizel vinou lidských aktivit, nedostatku vhodných biotopů, potravy i pronásledování. Díky programům, které navracejí do přírody zvířata odchovaná v zajetí nebo odchycená jinde, a migraci ze sousedních států jsou nyní v ČR tři izolované populace. Kromě Šumavy, kde je jich nejvíce, v Jeseníkách a Beskydech. Do volné přírody bylo do roku 1989 vysazeno sedm samic a deset samců, odchycených na Slovensku. Rys, který je schopen překonávat stovky kilometrů, se dokázal na Šumavě znovu zabydlet.

Foto: Vladislav Šrajbr

banner right