banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

O konkurzu na šéfa NP Šumava rozhodne ministr Brabec v březnu

O konkurzu na šéfa NP Šumava rozhodne ministr Brabec v březnu

Praha/Vimperk 9. března (ČTK) - O konkurzu na nového ředitele Národního parku Šumava rozhodne ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) do konce března, kdy by se měly začít připravovat podklady. ČTK to řekla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Ministr loni v dubnu odvolal bývalého ředitele parku Jiřího Mánka, slíbil, že do roka vypíše výběrové řízení a dočasně funkcí pověřil přírodovědce Pavla Hubeného. Ten park vede od loňského května. ČTK řekl, že se konkurzu pravděpodobně zúčastní.

Od roku 1991 se v čele NP Šumava, v němž pracuje téměř 300 lidí, vystřídalo už deset ředitelů. Loňský rok byl pro park ve znamení rekordních pokut, převýšily 3,5 milionu korun. Ty dostala Správa parku vesměs za nedodržování předpisů v ochraně přírody v předchozích letech 2012 až 2014. Nikdy předtím takové množství a takovou výši nedostala. Všechny ještě nejsou pravomocné. Podle Hubeného se uložení pokut za dalších minimálně 250 tisíc zabránilo.

Správa pod jeho vedením přistoupila k řadě změn. Zámek Vimperk převedla s MŽP a ministerstvem kultury na Státní památkový ústav. Podle Hubeného tím zmizela finanční zátěž hrazená zejména ze zisků z prodeje dřeva. Park přehodnotil projekt záchrany českého chladnokrevníka, aby nenarůstaly provozní ani mzdové náklady. Projekt se přenáší na soukromé subjekty.

"V lese jsme se soustředili na zhruba 20 let zanedbávané výchovy v mladých porostech, přičemž jsme využili dobrého zpeněžení těchto sortimentů a dosáhli výsledků srovnatelných s tím, jako kdybychom káceli staré porosty," uvedl Hubený. Správa skončila se ziskem zhruba 18 milionů.

S jeho nástupem hrozilo, že se řada projektů zastaví, stoplo se jich prý ale málo. U řady se provádí vyhodnocení vlivů na životní prostředí, podle Hubeného by výsledky mohly být do roka. Jde zejména o zpřístupnění území, stavby rozhleden, vyhlídek a obnovu vodních nádrží. Hubený věří, že řada z nich se bude moct uskutečnit. Do parku se vrací také fotopointy, které byly jako nepovolené stavby staženy. Nyní získal park potřebná povolení.

Nové vedení parku nicméně zastavilo projekt park restaurantů, první z nich byl na Březníku. Restaurace se nemůže provozovat kvůli problému s odpady. Park to řeší a Březník chce obnovit. Plánuje například i otevření nového informačního střediska u Černého jezera a dvou informačních středisek v Srní a na Kvildě s výběhy zvířat - vlků, jelenů a černé zvěře. Návštěvnost parku neklesá, loni podle odhadů přesáhla 1,3 milionů osob.

Některé kroky Hubeného se ale nelíbí místním starostům, například nedávné změny ve složení rady parku. Dosadil tam zpět členy stínové vědecké rady, která kritizovala bývalé vedení.

 

banner right