banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Nový web pomůže organizovat ochranu mláďat hynoucích při sklizni

Nový web pomůže organizovat ochranu mláďat hynoucích při sklizni

Nový Dům (Rakovnicko) 26. května (ČTK)

Nový web senosec.czu.cz pomůže organizovat ochranu mláďat hynoucích při senosečích. Ročně při sklizni a senosečích zahynou v Česku tisíce mláďat srn, zajíců, koroptví a podobně. Aby se tyto ztráty snížily, měli by zemědělci, myslivci i dobrovolníci pomocí nového webu koordinovat záchranná opatření v terénu, tedy plašení, instalaci pachových i mechanických plašičů a podobně. Na zahájení projektu Ochrana zvířat při sklizni a sečích to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Zemědělci mají ze zákona povinnost sekání myslivcům hlásit, ale koordinace plašení je někdy komplikovaná, protože se zemědělci musejí přizpůsobit počasí i stavu louky nebo pole a pružně práce načasovat.

Projekt, který připravilo ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou (ČZU) by měl pomoci ochránit zvířata, která od května do srpna často umírají po zásahu zemědělskými stroji. Zemědělci mohou prostřednictvím webu s předstihem nahlašovat sečení. S ochranou pak budou pomáhat myslivci a dobrovolníci, kteří se mohou ke spolupráci hlásit právě na webových stránkách. "Komunikace byla takovou hlavní bariérou, proto jsme se rozhodli vytvořit portál, kde by se tyto tři skupiny mohly potkávat," uvedl proděkan Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze Roman Kvasnička.

Odborníci instalovali pachové a optické plašiče na poli s vojtěškou na Křivoklátsku, kde letos Fakulta lesnická a dřevařská ČZU zahájila výzkum účinnosti vybraných metod ochrany zvířat před sečemi. Do monitoringu účinnosti plašení se v dnešní době zapojují například i drony s kamerami.

 

 

banner right