banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Novinky z rezervace divokých koní

Novinky z rezervace divokých koní

Jezdecké sousoší Michala Gabriela bude dnes odpoledne instalováno právě v rezervaci divokých koní, zubrů a praturů. Záměrem kurátora Jiřího Dobeše z Galerie Magna je vyvolat intenzivní debatu o postavení a roli výstavních galerií v naší společnosti, které byly kvůli koronavirové epidemii zavírány před návštěvníky.

„Nevěděli jsme ještě ani na jaře, zda má smysl plánovat výstavy pro lidi, kteří po velkou část roku nemohli výstavy navštěvovat. Proto jsme radši připravili výstavu pro zvířata v přírodní rezervaci,“ říká Jiří Dobeš.

„Při přemýšlení o autorovi jsem měl od začátku naprosto jasno. Michal Gabriel se intenzivně zajímá o interakci živých zvířat s jeho sochami umístěnými v plenéru, ale také o jejich záchranu. Od roku 1980 se například výrazně angažoval při pomoci v záchraně chovu huculských koní na Janově hoře v Krkonoších,“ dodává Jiří Dobeš.

Michal Gabriel pak instalací jeho moderního sousoší do tohoto „pravěkého“ prostoru chce rozpoutat také diskusi a přemýšlení o vlivu rozvoje civilizace na svět zvířat a přírodu jako takovou. „Ale i připomenout ztracené ‚archaické pouto‘ člověka a koně,“ vysvětluje Michal Gabriel. 

I když sousoší bude stát za ohradníkem rezervace, bude je možno pozorovat z okružní stezky, která rezervaci obepíná, i z vybudovaných pozorovatelen. „Instalace tak poskytne ‚potěšení‘ oběma stranám: divokým koním či praturům, ale také návštěvníkům rezervace, zvířata však budou mít symbolickou ‚komunikační přednost‘,“ usmívá se Jiří Dobeš vzhledem k tomu, že velcí kopytníci budou moci sledovat nebo očichávat sousoší z těsné blízkosti.

Instalace sousoší v milovické rezervaci je jen dočasná. Návštěvníci rezervace je budou moci sledovat jen několik dní. „Divocí koně se stali jedním z nejviditelnějších symbolů Milovic. Instalace sousoší Michala Gabriela by mohla vyvolat také třetí typ diskuse, a to na téma, zda si právě divoké koně nějakou plastikou na území města nepřipomenout. Právě podobné výrazné prvky pak bývají místy, odkud si návštěvníci odvážejí snímky na památku,“ doplnil Dalibor Dostál z ochranářské společnosti Česká krajina.   

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět zasláním zprávy ve tvaru DMS KRAJINA 30, DMS KRAJINA 60 nebo DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30, 60 nebo 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 29, 59 nebo 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz nebo na e-shopu www.zelenadomacnost.com.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Semix, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Zelená domácnost, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Megabooks CZ, Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.

 

Pro více informací volejte:

Jiří Dobeš: 777 061 610

Dalibor Dostál: 606 635 303

 

O společnosti Česká krajina: Ochranářskou společnost Česká krajina (www.ceska-krajina.cz) založil v roce 2007 Dalibor Dostál, politolog, novinář a bývalý šéfredaktor celostátní redakce Deníku. Jako novinář se dlouhodobě věnoval právě tématům ochrany přírody, životního prostředí, ale i filantropie a neziskového sektoru. Za to obdržel v roce 2009 Poděkování Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové a v roce 2011 cenu Mediální čin roku od Nadace OKD. Spolupracuje s Fórem dárců, je členem poroty Starosta roku, členem novinářské poroty ceny Via Bona a členem hodnotící komise občanského sektoru v ČR pro USAID.

banner right