banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Nová expozice rybářství čeká návštěvníky v zemědělském muzeu

Nová expozice rybářství čeká návštěvníky v zemědělském muzeu

Praha 18. prosince (ČTK)

Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné připravilo ve svém pražském sídle novou expozici rybářství. První návštěvníky přivítá už 17. prosince, oznámila dnes ČTK mluvčí muzea Petra Wagnerová.

"Expozici oživí velká akvária se sladkovodními rybami. Návštěvníci uvidí například sumce, štiku, kapra nebo krmné plotice. Dalšími prvky v expozici jsou interaktivní model rybniční soustavy, dioráma výlovu rybníka nebo chráněná krajinná oblast Třeboňsko. Lákadlem bude průhled do bobří nory," uvedla. Expozici doplní textové panely s různými tématy. Je mezi nimi i "životopis" kapra, který je domácí tradicí a rodinným stříbrem České republiky, která má právo používat chráněné označení Třeboňský kapr. 

"Expozice rybářství je moderní, interaktivní, s využitím množství audiovizuální techniky se zapojením zvukových a animačních technologií, 3D prezentace a rozšířené reality. Věříme, že se bude líbit dětem i dospělým včetně odborné veřejnosti," popsal novou atrakci ředitel pražské pobočky muzea Jiří Houdek.

Podle něj patří rybolov k jednomu z nejstarších zdrojů obživy lidstva. I proto jako první z nových interaktivních expozic je právě Rybářství, které muzeum přibližuje jako potravinový fenomén, ale ve spojení s rybníkářstvím i jako významnou činnost člověka po staletí ovlivňující krajinu.

Samostatné téma v expozici tvoří Praha rybářská. Vychází z toho, že po staletí Vltava poskytovala obyvatelům Prahy i okolních osad obživu, rybářství mělo pro Prahu velký význam. Jeho stopy lze nalézt v pražských ulicích i dnes.

Další část s názvem Rybníky nejen pro ryby ukáže, že rybníky nejsou pouze chovná zařízení. Důležité jsou také jejich další funkce - například protipovodňová, ekologická a krajinářská. Téma Kdo otravuje ryby připomene, že řada ryb je dnes v ohrožení, a to i vinou lidské činnosti.

Další doprovodné informace, například jak se žije pod vodou nebo anatomii ryby, si návštěvníci mohou sami vyhledat na dotykových LCD panelech.

"Vzniklá expozice je první v řadě těch, které budou postupně v Národním zemědělském muzeu v Praze vznikat. Pro příští rok se připravuje expozice Lesnictví, Myslivosti či Studio gastronomie, v dalším roce pak expozice Vody, Badatelna, Zemědělství, Potravinářství a venkovní expozice Živá zahrada," uvedl generální ředitel Národního zemědělského muzea Milan Jan Půček.

 

Počátky Národního zemědělského muzea (NZM) sahají do roku 1891. Jako samostatná instituce vzniklo Zemědělské muzeum až v roce 1918. Budova v Praze na Letné byla postavena v letech 1937-1939 podle projektu architekta Milana Babušky. NZM Praha tvoří kromě jeho pražské centrály i pobočky ve Valticích, na zámku Ohrada u Hluboké na Vltavou, v Čáslavi a na zámku Kačina u Kutné Hory.

Foto: www.nzm.cz

banner right