banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Nevládní organizace se bojí oslabení ochrany evropské přírody

Nevládní organizace se bojí oslabení ochrany evropské přírody

Praha 12. června (ČTK)

Nevládní organizace se obávají, že by se v Evropě mohla oslabit ochrana přírody. Reagují tak na požadavek Bruselu, který chce prověřit účinnost dvou směrnic o stanovištích a ptácích. Ty tvoří základ evropské ochrany přírody včetně soustavy Natura 2000, která v EU chrání vzácné a nejvíce ohrožené druhy živočichů, rostlin a přírodních stanovišť. Stovka evropských nevládních organizací včetně českých je však proti jakýmkoli změnám ve směrnicích a hájí jejich současné znění, řekli dnes zástupci tuzemských organizací na tiskové konferenci.

Evropská komise chce zjistit, zda a jak obě směrnice fungují a zda přispívají k cílům, které si stanovily. Směrnice o stanovištích byla Radou EU schválena v roce 1992 a směrnice o ptácích je z roku 1979. V soustavě Natury to zahrnuje 27 tisíc lokalit a tisíc druhů v režimu zvláštní ochrany. EK nicméně zatím neuvedla, jaké změny provede.

"Obáváme se, že dojde k revoluci v evropské ochraně přírody a že revoluce rozhodně nebude k lepšímu. Co se budovalo od 70. let může dostat velice vážné rány. Jak v podobě přehodnocování kritérií pro vyhlašování chráněných území, tak ve způsobu, jakým jsou tato území chráněna," řekl ČTK ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek. Finalizace soustavy Natury 2000 se podle něj v EU stále táhne, což EK prý podcenila. Dokončena je jen v šesti státech z celé osmadvacítky.

"Je naprosto na místě, že EK provádí hodnocení efektivnosti směrnic, jejích cílů i prostředků, které Evropa na jejich uvedení do praxe vynaložila," reagovala na dotaz ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. Prvním krokem v procesu a zároveň jeho podstatnou součástí bylo získávání konkrétních informací formou dotazníku od členských států. MŽP zaslalo dotazník EK letos na konci dubna.

"Deset členských států bylo pro účely takzvaného fitness checku vybráno k užší spolupráci, ČR nicméně není v tomto výběru," uvedla.

EK zahájila druhou fázi revize, a to internetovou veřejnou konzultaci. Může se jí zúčastnit kterýkoliv Evropan a odpovědět, jak ochrana přírody funguje. Experti "nevládek" proto na internetu vytvořili odpovědi, pod něž se občané mohou do 24. července podepsat. Do akce nazvané Klenoty přírody v ohrožení se už v Evropě zapojilo přes 213 tisíc lidí, v ČR zatím jen zhruba tisícovka.

"Kdokoliv se bude konzultace účastnit, má možnost vyjádřit svůj názor. Vycházíme z toho, že problematika je poměrně složitá a jsou lidé, kteří věří nevládním organizacím a sledují problematiku, proto se vytvořily odpovědi pomocí odborníků," uvedl Vermouzek.

Brusel na podzim zveřejní výsledky s návrhy opatření, zda se vůbec směrnice otevřou. Souhrnnou zprávu má vydat začátkem příštího roku. Ředitel organizace Beleco Jan Dušek nicméně upozornil, že je ze strany různých velkých korporací údajně na Brusel vyvíjen tlak například, aby se změnilo hodnocení vlivů na jednotlivé přírodní lokality. Různé developerské záměry by tak prý mohly snáze procházet.

banner right