banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Několik postřehů z včerejšího vypouštění zubrů

Několik postřehů z včerejšího vypouštění zubrů

Transport nakonec přijel opožděný. Navíc jeho cestu v posledním úseku a také vykládání zvířat komplikovalo bahno, které se vytvořilo po vydatném nočním dešti. První dva zubři tak byli vypuštění v posledních paprscích zapadajícího slunce těsně před šestnáctou hodinou. Přepravní bedny otevřeli hejtman Středočeského kraje Miloš Petera a přední český biolog David Storch.

„Největším překvapením bylo, že ze všech tří druhů zvířat, která jsme v rezervaci letos vypouštěli, byli zubři nejméně plaší. Přestože byli odchyceni v polských rezervacích, a nikdy nežili v zajetí, po otevření beden před lidmi neutíkali a několik minut stáli v blízkosti více než stovky diváků. S příjezdem divokých koní, kteří před lidmi okamžitě odběhli do vysoké vegetace, se to nedalo srovnat,“ porovnává Dalibor Dostál.

Zbývajících pět zvířat bylo vypuštěno již za tmy kolem půl šesté. Někteří zubři se potom vraceli k místu s přepravními bednami, což pak komplikovalo vypouštění dalších zvířat, protože ošetřovatelé museli dávat pozor na zubry, kteří se již volně pohybovala kolem. 

Zdroj: www.ceska-krajina.cz

Ilustrační foto: fotobanka.samphotostock.cz

banner right