banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Narození dvou medvědů bylo pro chovatele Káňu překvapením

Narození dvou medvědů bylo pro chovatele Káňu překvapením

Veletice (Lounsko) 13. března (ČTK) - Dvě mláďata medvědů hnědých karpatských se narodila medvědici, kterou chová cvičitel zvířat pro film Jaroslav Káňa. Ten netušil, že je medvědice březí. Mláďata, která dnes váží tři a půl kilogramu, na Lounsku nezůstanou, už by se totiž mezi další čtyři medvědy, lva, dva tygry a ocelota nevešla.

Medvíďata přišla na svět v polovině ledna. "Vůbec jsem netušil, že je medvědice březí. Byl to pro mě šok, když jsem k ní šel a už zdálky slyšel kňučení," řekl dnes ČTK Káňa.

Osmiletá medvědice Uta přivedla na svět mláďata už počtvrté. Tentokrát tomu, že bude mít mladé nic nenasvědčovalo. "Obvykle, když je v očekávání, na podzim hrozně moc žere. Předloni spořádali ve dvou denně 15 až 16 bochníků a k tomu několik kilogramů zeleniny. Loni dva tři pecny a už nechtěli," uvedl chovatel.

Uta a její stejně starý partner Blesk se však z potomků radovat dlouho nebudou. "Nechal jsem si mláďata loni, takže teď už mám šest medvědů a to je fakt dost," řekl Káňa, který denně medvědy a další šelmy cvičí. Strach z nich nemá. "Člověk se musí naučit rozpoznat, kdy už toho mají dost. Takový lev to dá jasně najevo," doplnil.

Do učení už půjdou roční medvíďata, která místo spánku podle Káni celou zimu skotačila. "Máme program s medvědy pro školky, zájem je i o vystoupení na různých akcích a naše zvířata se také objevují v reklamách nebo filmech," doplnil Káňa. Právě tímto způsobem si Káňovi svěřenci vydělávají na své živobytí.

 

 

banner right