banner top
WM Hunting logo

Česká republika

Header image

Zpravodajství

Národní park Šumava upraví u Knížecích Plání prostor pro tetřívka

Národní park Šumava upraví u Knížecích Plání prostor pro tetřívka

Borová Lada (Prachaticko) 27. srpna (ČTK) 

Šumavský národní park chce lokalitu u Knížecích Plání na Prachaticku více přizpůsobit ve prospěch populace tetřívka. V místech, kde bylo vždy bezlesí, vykácí náletové stromy. Tím vznikne vhodný biotop pro tetřívka, který z volné přírody mizí. ČTK to řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

"Populace tetřívka obecného byla dříve početná v celé České republice i na Šumavě. Od poloviny 20. století se však začala snižovat a tento negativní trend trvá dodnes. Podle posledních výsledků monitoringu je na celém pohoří Šumavy a v oblasti Boletic zhruba 140 až 150 jedinců tetřívka," řekl ornitolog správy šumavského národního parku Tomáš Lorenc.

Vliv na vymírání tetřívka má prý ztráta vhodného prostředí. To tvoří pestrá mozaika složená z různých prvků. "Její součástí je bezlesí, louky, remízy a rašeliniště, což však postupně zarůstá náletovými dřevinami během sukcese. Podobně je tomu i v oblasti Knížecích Plání, kde se tetřívek dosud vyskytuje, ale kvalita biotopu se mu stále snižuje," uvedl Lorenc.

Odstraňování náletů začne v následujících týdnech a potrvá do poloviny listopadu. "Budeme se snažit, abychom návštěvníky touto činností obtěžovali co nejméně, ale k určitému rušení klidu okolí pohybem těžařů i techniky dojde," řekl náměstek ředitele NP Šumava pro oblast ochrany přírody Martin Starý.

 

 Foto: Vladislav Šrajbr 

 

    
banner right